Sułtanki 200g Bio
cena: 6,70 PLN (netto: 6,16 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: TurcjaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.200Masa brutto: 0.210
Cena za jednostkę wagi/objętości: 33.50 PLN
Egipcjanie jako pierwsi odkryli zalety winogron suszonych na słońcu. Starożytni Rzymianie traktowali rodzynki wyjątkowo, ówcześni medycy przepisywali je jako panaceum na wszystkie dolegliwości, począwszy od zatrucia grzybami, a skończywszy na schorzeniach wieku podeszłego.
Sułtanki to duże, żółte rodzynki z bezpestkowych winogron uprawianych pierwotnie w Turcji. Pochodzą z ekologicznych upraw i suszone są w naturalny sposób. Dzięki dużej ilości cukrów, głównie fruktozy, są skondensowanym źródłem energii polecanym sportowcom i osobom cierpiącym na zespół chronicznego zmęczenia. Zawierają błonnik (6%), który wspomaga perystaltykę jelit, a w połączeniu z kwasem winowym, występującym w tak dużej ilości tylko w rodzynkach i winogronach, tworzy w jelicie grubym środowisko odpowiednie dla rozwoju korzystnej flory bakteryjnej. Rodzynki zawierają też żelazo (2 mg/100g), fosfor (90 mg), cynk oraz związki mineralne. Dzięki zawartości potasu (800 mg), antagonisty sodu, mogą mieć znaczenie w obniżaniu ciśnienia krwi. Z kolei zawarty w nich wapń (50 mg) i bor zalecany jest w przypadku osteoporozy, dlatego powinny spożywać je zwłaszcza kobiety po menopauzie. Magnez (42 mg) i witaminy z grupy B wpływają korzystnie na stan układu nerwowego. W skład rodzynków wchodzą również witaminy C oraz E, które zwalczają wolne rodniki, i którym przypisuje się działanie wzmacniające organizm i ogólną poprawę pracy serca i wyglądu skóry.
Zupa dyniowa z sułtankami i wiórkami kokosowymi
dynia
sułtanki
wiórki kokosowe
Ugotuj dynię z rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Dokładnie zmiksuj i ewentualnie dopraw do smaku.
Brak opinii
powrót