Sok bananowo - jabłkowy 300 ml Bio
cena: 6,50 PLN (netto: 6,18 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: PolskaProducent: Bio Food
Atest:
Agrobiotest RE-07/2005
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.300Masa brutto: 0.450
Cena za jednostkę wagi/objętości: 21.67 PLN
Sok bananowy Bio wytworzono z owoców pochodzących z upraw ekologicznych, bez użycia środków konserwujących, czemu zawdzięcza wyjątkowy aromat i smak. Dodatek soku z jabłek złagodził intensywnie słodki smak bananów.
Bananowiec to zadziwiająca zielna roślina o największych rozmiarach dochodząca do kilku metrów wysokości i wykorzystywana w wieloraki sposób. Z niektórych gatunków bananowca robi się wytrzymałe liny, inne po ugotowaniu spożywa się podobnie jak ziemniaki, a z niedojrzałych bananów sporządza się mąkę służącą do wypieku chleba.
Według najnowszych badań błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu. Zawierają sporą ilość beta-karotenu, witaminy z grupy B, sporo potasu regulującego ciśnienie krwi i gospodarkę wodną (393 mg/100 g), bardzo ważnego dla organizmu magnezu (36 mg) oraz pierwiastki śladowe miedź, żelazo, cynk, selen, fluor, mangan i jod. Medycyna chińska przypisuje im bardzo ochładzającą naturę, dlatego w zimie nie powinny być spożywane na surowo, zwłaszcza przez dzieci wychłodzone, mało aktywne lub słabe. Z uwagi na przypisywane im właściwości nawilżania jelit i płuc stosuje się je przy zaparciach, zapaleniu okrężnicy i hemoroidach, a przy suchym kaszlu ugotowane do postaci gęstej zupy. Mają również oczyszczać organizm z toksyn i wspomagać leczenie uzależnień.
Jabłka występują obecnie prawie we wszystkich strefach klimatycznych w kilku tysiącach odmian. Swoją popularność zawdzięczają walorom smakowym i właściwościom odżywczym. Zawierają zależną od gatunku ilość łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, ale ich główną zaletą są działające odkwaszająco na organizm kwasy organiczne, zwłaszcza jabłkowy i winowy, które powstrzymują rozwój bakterii chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym. Obecny w nich błonnik i pektyny usuwają cholesterol i metale ciężkie. Medycyna chińska
przypisuje im naturę ochładzającą oraz działanie ogólnie wytwarzające płyny i nawilżające, zwłaszcza płuca. Mają również poprawiać apetyt oraz korzystnie wpływać na wątrobę i pęcherzyk żółciowy.
Brak opinii
powrót