Soja czarna 400g Bio
cena: 9,20 PLN (netto: 8,74 PLN) stara cena: 7,00 PLN
do koszyka
Kraj pochodzenia: ChinyProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.400Masa brutto: 0.420
Cena za jednostkę wagi/objętości: 23.00 PLN
Soja pochodzi z Azji. W Chinach uprawiana była już 4 tysiące lat temu. Jest najważniejszą na świecie rośliną oleistą wykorzystywaną nie tylko do celów spożywczych, ale także przemysłowych, np. do produkcji biopaliw, mydła i smarów. Nasiona soi są cennym pokarmem dla człowieka, jak również surowcem do produkcji pasz. Na bazie soi wytwarza się olej sojowy, mączkę, kaszę, mleko, tofu i lecytynę.
Nasiona soi zawierają aż 30-50% białka, w tym aminokwasy egzogenne. Ponadto bogate są w tłuszcze (14-24%) oraz witaminy z grupy B jak wszystkie strączkowe. Czarna soja uważana jest za jedna z najbardziej pożytecznych roślin. Ma dużą zawartość minerałów i witamin: m.in. potasu (1377 mg/100 g), magnezu (243 mg), wapnia (224 mg) oraz witaminy E (17 mg).
Soję uznaje się za roślinę o leczniczych właściwościach. Białko soi obniża poziom cholesterolu we krwi, choć równocześnie jest silnym alergenem. Medycyna chińska przypisuje soi czarnej naturę termiczną neutralną i smak słodki. Ma działać na śledzionę i nerki, poprawiać krążenie krwi i metabolizm wody, usuwać toksyny z organizmu i działać moczopędnie. Używana jest do leczenia reumatyzmu, chorób nerek oraz związanych z nimi dolegliwości, np. bólu dolnej części pleców i kolan, słabych kości, częstych przeziębień i chronicznego kaszlu.
Soja w warzywach
2 szklanki soi (ugotowanej lub z puszki)
2 cebule
½ kabaczka
2 marchwie
1 por
½ selera
2 łyżki oleju lub masła (do smażenia)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Soję namocz na noc. Gotuj w świeżej wodzie do miękkości, przez pierwszą godzinę na dużym ogniu i bez przykrycia. W szybkowarze soja gotuje się ok. 45-50 minut, normalnie znacznie dłużej, nawet do 2,5 godz.
Cebule pokrój i podduś na tłuszczu. Dodaj pokrojony w kostkę kabaczek, starte na grubej tarce warzywa i podlej wodą. Duś do miękkości. Dodaj ugotowaną soję i koncentrat pomidorowy.
(źródło: puszka.pl)
Brak opinii
powrót