Skórka z cytryny kandyzowana 125g Bio
cena: 8,10 PLN (netto: 7,70 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: WłochyProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.125Masa brutto: 0.130
Cena za jednostkę wagi/objętości: 64.80 PLN
Cytryna pochodzi z południowo-wschodnich Chin. Do Europy trafiła w XI wieku dzięki Arabom. Jest małym drzewem (do 6 m). Obecnie uprawia się ją w USA, Włoszech, Hiszpanii, Grecji, Argentynie i Brazylii. Zajmuje drugie miejsce pod względem produkcji wśród cytrusów (pierwsze ma pomarańcza).
Owoc ten zrobił karierę po roku 1720, kiedy stwierdzono, że jego spożywanie skutecznie leczy i zapobiega szkorbutowi - choroby groźnej wtedy zwłaszcza dla marynarzy odbywających długie rejsy. W 1795 r. we flocie angielskiej wprowadzono dla każdego marynarza obowiązkową, dzienną dawkę soku z cytryny (30 g).
Cytryna to przede wszystkim sok, bogaty w witaminę C, ale w skórce jest jej trzykrotnie więcej (200 mg/100 g). Są tam też flawonoidy, organiczne kwasy i olejki aromatyczne nadające cytronom wspaniały aromat.
Medycyna chińska przypisuje skórce cytrynowej bardzo silne działanie poruszające zastój śledziony-trzustki i zaleca jej stosowanie w przypadku gazów i kłopotów z perystaltyką. Pomaga rozpuścić śluz w płucach i leczy kaszel w przeziębieniach. Dzięki bioflawonoidom i witaminie C wzmacnia dziąsła, naczynia krwionośne i ogólnie krążenie.
Brak opinii
powrót