Ryż słodki brązowy 400g Bio
cena: 10,70 PLN (netto: 10,17 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: USAProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.400Masa brutto: 0.410
Cena za jednostkę wagi/objętości: 26.75 PLN
Ryż to rodzaj zboża z rodziny wiechlinowatych. Uprawia się około 20 gatunków. Rośnie w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie. Jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata.
Pochodzący z Japonii ryż słodki (nazywany też kleistym) ma krótkie, okrągławe ziarno. Charakteryzuje się odmiennym smakiem i dużą kleistością po ugotowaniu. Odmiana ta w kuchni azjatyckiej jest często wykorzystywana do sporządzania słodkich specjałów i stąd jej nazwa.
Ryż jest rośliną bogatą w składniki odżywcze, zwłaszcza w formie pełnoziarnistej. Nie zawiera glutenu, dlatego doskonale nadaje się dla osób cierpiących na alergię. Ryż słodki zawiera więcej białka i tłuszczu niż inne odmiany. Jest lekkostrawny zwłaszcza w postaci mochi, tradycyjnej japońskiej potrawy.
Medycyna chińska przypisuje mu naturę termiczną ciepłą i smak słodki; ma wzmacniać śledzionę-trzustkę, działać kojąco na żołądek, oczyszczać z toksyn i wzmacniać energię Qi. Z uwagi na wysoką zawartość witamin z grupy B jak każdy ryż brązowy ma działać korzystnie na system nerwowy – uspokaja i pomaga zwalczać depresje.
Mochi jest potrawą leczniczą powszechnie stosowaną w Japonii w okresie rekonwalescencji, w przypadkach anemii i dla wzmocnienia osłabionego organizmu.
3 szkl. słodkiego ryżu
5 szkl. wody
½ łyżeczki soli morskiej
Gotuj ryż w osolonej wodzie na małym ogniu przez 2–3 godziny, lub w szybkowarze przez 20 minut (aż stanie się bardzo miękki). Wsyp ugotowany ryż do dużej, wytrzymałej miski (np. makutry lub miski ze stali nierdzewnej) i ucieraj tak, by wszystkie ziarna pękły (aż powstanie pasta). Od czasu do czasu skrapiaj masę ryżową i tłuczek do ucierania wodą, by się nie lepiły.
Zwilżonymi rękami formuj z ciasta kulki, paszteciki, kwadraciki, itd. Możesz też np. obtoczyć kuleczki w uprażonych i zmielonych orzechach włoskich. Podawaj świeże lub odsmażane. Uzyskuje się ok. ½ kg.
Mochi należy przechowywać w lodówce lub wysuszyć. Twardnieje w ciągu 12 godzin, trzeba je wówczas odgrzać w piekarniku, opiec, usmażyć lub dodać do zupy.
Dla zwiększenia właściwości leczniczych można na 5–10 minut przed końcem gotowania dodać do gotującego się ryżu świeżych lub suszonych liści bylicy lub pokrzywy (to cenne organiczne źródła żelaza – medycyna chińska przypisuje im działanie odbudowujące krew i usuwanie pasożytów przewodu pokarmowego).
(źródło: P. Pitchford, Odżywianie dla zdrowia)
Brak opinii
powrót