Ryż jaśminowy brązowy 500g Bio
cena: 10,80 PLN (netto: 10,26 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: TajlandiaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.500Masa brutto: 0.510
Cena za jednostkę wagi/objętości: 21.60 PLN
Ryż jaśminowy to odmiana uprawiana pierwotnie w północno-wschodnich, górzystych prowincjach Tajlandii. Do dziś stamtąd właśnie pochodzi ziarno najlepszej jakości i jest to główny produkt eksportowy tego kraju. Charakteryzuje go uwalniający się podczas gotowania aromat, przypominający woń kwiatu krzewu jaśminowego, i stąd jego nazwa. Ma delikatne, wysmukłe, długie ziarna, miękkie i łatwe do ugotowania. Można go wykorzystywać do potraw tradycyjnych i egzotycznych, często używany jest również do przyrządzania deserów. Nie nadaje się jedynie do potraw typowych dla kuchni włoskiej, np. risotto.
Jak każda odmiana tej rośliny również ryż jaśminowy posiada bogactwo składników odżywczych, zwłaszcza w formie pełnoziarnistej. Na 100 g części jadalnych zawiera ok. 7 g białka; 33 mg wapnia; 250 mg fosforu; 110 mg magnezu; 0,48 mg tiaminy (witamina B1); 0,49 mg witaminy B6; 4,70 mg niacyny (witaminy PP); oraz 1,9 g tłuszczów (nienasyconych – 5%w stosunku do całkowitej ilości uzyskanych z produktu kalorii). Nie zawiera glutenu, dlatego doskonale nadaje się dla osób cierpiących na alergię.
Medycyna chińska przypisuje mu naturę termiczną neutralną i smak słodki; ma wzmacniać śledzionę-trzustkę, działać kojąco na żołądek, oczyszczać z toksyn i wzmacniać energię Qi. Z uwagi na wysoką zawartość witamin z grupy B ryż brązowy ma działać korzystnie na system nerwowy – uspokaja i pomaga zwalczać depresje.
ryż jaśminowy brązowy (w ilości zależnej od apetytu)
woda
Ryż dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą by usunąć pokrywający go pył, który w trakcie gotowania spowoduje zlepienie się ziaren i nada im papierowy smak. Możesz też wcześniej namoczyć ryż w zimnej wodzie przez ok. 15 minut, a następnie starannie wypłukać. Przesyp ziarno do garnka z grubym lub podwójnym dnem i zalej wodą (zalanie wrzątkiem przyspieszy gotowanie) tak, by nad powierzchnią ryżu znajdował się 1 cm wody. Zamieszaj, przykryj garnek pokrywką z dziurką lub zostaw małą szparkę. Doprowadź do zagotowania, zmniejsz płomień na możliwie najmniejszy i gotuj do chwili, gdy ziarno wchłonie wodę (ok. 20–30 min.). Jest to właściwie proces parowania, a nie gotowania, który pozwala zachować większość cennych składników odżywczych, zwykle wylewanych z nadmiarem wody. Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze ok. 5 minut by reszta wody odparowała. W dobrym garnku ryż się nie przypali, choć lekko przypalony uważany jest za najlepszy. Tradycyjne przepisy nie zalecają solenia, ani dodawania tłuszczu do gotowania ryżu jaśminowego. Rewelacyjnie smakuje z olejem lnianym i sosem sojowym lub Ume Su – tak podany może stanowić samodzielne danie na śniadanie lub kolację.
Brak opinii
powrót