Quinoa czerwone 400g Bio
cena: 13,90 PLN (netto: 13,21 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: BoliwiaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.400Masa brutto: 0.410
Cena za jednostkę wagi/objętości: 34.75 PLN
Quinoa, inaczej komosa ryżowa, uprawiana w Ameryce Południowej od 5000 tysięcy lat, była podstawowym pożywieniem Inków i Azteków, którzy nazywali ją „matką zbóż”. W porównaniu z białą odmianą quinoa czerwone charakteryzuje się nieco bardziej ziemistym zapachem i smakiem. Po ugotowaniu ma kolor jasnobrązowy.
To wysokobiałkowe (18 g na 100 g części jadalnych) i wysokotłuszczowe (11% tłuszczów nienasyconych w stosunku do całkowitej ilości kalorii) nasiona, bogate źródło wapnia (141 mg, mleko – 119 mg). Jest spokrewniona z amarantusem i posada zbliżone do niego, niezwykłe właściwości. Połączona w potrawach z innymi zbożami, np. pszenicą, ryżem, owsem czy jęczmieniem, dostarcza bogatszego profilu aminokwasów białkowych niż mięso. Jednakże już sama komosa posiada doskonale zrównoważoną kompozycję aminokwasów, zgodną z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Wyróżnia ją zwłaszcza wysoka zawartość lizyny, rzadko występującej w zbożach. Bezglutenowe ziarno komosy zawiera 5% tłuszczu, głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. kwasu alfa-linolenowego, występującego praktycznie tylko w rybach, a należącego do grupy kwasów omega-3. Quinoa jest także bogatym źródłem żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B, doskonałym pokarmem dla wegetarian. Liście komosy są jadalne – przyrządza się je np. jak szpinak – dlatego zalicza się ją do grona warzyw liściastych.
Medycyna chińska przypisuje jej smak słodki i kwaśny, właściwości ogrzewające i ogólnie wzmacniające cały organizm, a w szczególności Yang nerek.
1 szkl. quinoa czerwonego
2 szkl. wody
Zagotuj wodę, dodaj quinoa, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu. Po ok. 15 minutach podnieś pokrywkę i przemieszaj komosę. Będzie gotowa, gdy ziarna zrobią się lekko przezroczyste i oddzielą się od nich przypominające poskręcany sznureczek zalążki.
Aby uzyskać bardziej zdecydowany smak można ugotować komosę w bulionie warzywnym.
Brak opinii
powrót