Płatki pszenne 300g Bio
cena: 4,30 PLN (netto: 4,09 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: PolskaProducent: Bio Babalscy
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.300Masa brutto: 0.310
Cena za jednostkę wagi/objętości: 14.33 PLN
Pszenica pochodzi z południowo-zachodniej i środkowej Azji. Oprócz jęczmienia jest najstarszym zbożem chlebowym uprawianym od co najmniej 6 tysięcy lat. Wchłania z żyznej gleby więcej minerałów niż inne zboża. Jej profil podobny jest do profilu ludzkiego ciała pod względem zawartych w niej składników odżywczych, dlatego często uważana jest za idealny pokarm wspierający rozwój człowieka, zarówno fizyczny, jak i duchowy.
Medycyna chińska przypisuje pszenicy lecznicze właściwości związane z jej ochładzającą naturą oraz smakiem słodkim i słonym. Ma stymulować pracę nerek, odbudowywać płyny Yin, jako jeden z nielicznych pokarmów oddziaływać bezpośrednio na ciało i duszę. Ponieważ ma wyciszać i koncentrować umysł, stosowana bywa przy palpitacjach, bezsenności, nerwowości, problemach związanych z menopauzą czy braku stabilności emocjonalnej. Ma pobudzać wzrost oraz budowę tkanki tłuszczowej, dlatego zalecana jest dzieciom i osobom o wątłej budowie, nie wskazana zaś dla osób otyłych i z nowotworami lub guzami. Stosowana też jest w przypadkach biegunki, potów nocnych, ma łagodzić pragnienie, nawilżać spierzchnięte usta i wysuszone gardło.
Płatki pszenne powstają w procesie termicznej obróbki parą wodną ziarna, które następnie jest prasowane. Posiadają cenne właściwości nieprzetworzonego ziarna oraz wiele składników odżywczych: białko (11 g/100 g), błonnik (11 g), potas (452 mg), fosfor (264 mg), magnez (133 mg), wapń ( 33 mg), żelazo (3,6 mg) i witaminy E oraz z grupy B, a równocześnie dają możliwość szybkiego przygotowania pełnowartościowego posiłku.
Musli domowe
płatki pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane lub gotowa mieszanka
płatki kukurydziane
pestki słonecznika
siekane orzechy nerkowca, migdały
pokrojone suszone owoce: jabłka, żurawina, rodzynki, morele, daktyle, papaja
2 łyżki oleju
4 łyżki płynnego miodu
Płatki, orzechy i pestki wysyp na blachę wyłożoną pergaminem, zalej olejem i miodem. Wymieszaj. Wstaw blachę na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mieszaj w trakcie pieczenia. Ostudź i dodaj resztę składników. Jeszcze raz wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i przełóż do szczelnego pojemnika. Podawać z jogurtem, mlekiem roślinnym lub sokiem, na zimno bądź ciepło.
(źródło: z pierwszegotłoczenia.pl)
Brak opinii
powrót