Płatki owsiane drobne 300g Bio
cena: 4,90 PLN (netto: 4,66 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: Rolnictwo ekologiczneProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.300Masa brutto: 0.310
Cena za jednostkę wagi/objętości: 15.33 PLN
Skład: owies bezłuskowy płatkowany*
Owies należy do stosunkowo młodych roślin uprawnych. Pojawił się kilka tysięcy lat później niż jęczmień i pszenica. Do Europy przywędrował razem z tą ostatnią z Azji, jako towarzyszący jej chwast. Pierwsze znaleziska tej rośliny pochodzą ze Szwajcarii z okresu brązu (1500-700 lat p.n.e.). Na terenach polskich pierwsze ślady owsa datowane na ok. 700 lat p.n.e. odnaleziono w Biskupinie, jednak uprawa tego zboża na większą skalę rozpoczęła się dopiero w VIII wieku.
Medycyna chińska przypisuje mu naturę termiczną ogrzewającą, słodki i delikatnie gorzki smak. Ma działać kojąco, leczyć układ nerwowy i rozrodczy, wzmacniać śledzionę-trzustkę, usuwać cholesterol z przewodu pokarmowego i naczyń krwionośnych oraz wzmacniać mięsień sercowy. Ponieważ owies jest bardzo bogaty w krzem, ma wspierać regenerację układu kostnego i tkanki łącznej. Wywar lub owsianka wzmacniają odporność i świetnie nadają się dla osób osłabionych lub niedoborowych.
Płatki owsiane drobne zawierają wiele cennych składników odżywczych: bardzo dużo białka (14 g/100g) i błonnika (11 g), roślinne tłuszcze (6,9 g), w tym 40% kwasu linolowego, wskazanego przy zapobieganiu sklerozie, a ponadto fosfor (430 g), potas (410 g), magnez (134 g), wapń (43 g), żelazo (6,3 g) i witaminy z grupy B.
Mają przyjemny smak i są lekkostrawne. Stanowią podstawę wielu gatunków musli. Są dodatkiem do zup i wypieków, zarówno słodkich jak i doskonałego chleba owsianego.
Owies należy do stosunkowo młodych roślin uprawnych. Pojawił się kilka tysięcy lat później niż jęczmień i pszenica. Do Europy przywędrował razem z tą ostatnią z Azji, jako towarzyszący jej chwast. Pierwsze znaleziska tej rośliny pochodzą ze Szwajcarii z okresu brązu (1500-700 lat p.n.e.). Na terenach polskich pierwsze ślady owsa datowane na ok. 700 lat p.n.e. odnaleziono w Biskupinie, jednak uprawa tego zboża na większą skalę rozpoczęła się dopiero w VIII wieku.
Medycyna chińska przypisuje mu naturę termiczną ogrzewającą, słodki i delikatnie gorzki smak. Ma działać kojąco, leczyć układ nerwowy i rozrodczy, wzmacniać śledzionę-trzustkę, usuwać cholesterol z przewodu pokarmowego i naczyń krwionośnych oraz wzmacniać mięsień sercowy. Ponieważ owies jest bardzo bogaty w krzem, ma wspierać regenerację układu kostnego i tkanki łącznej. Wywar lub owsianka wzmacniają odporność i świetnie nadają się dla osób osłabionych lub niedoborowych.
Płatki owsiane drobne zawierają wiele cennych składników odżywczych: bardzo dużo białka (14 g/100g) i błonnika (11 g), roślinne tłuszcze (6,9 g), w tym 40% kwasu linolowego, wskazanego przy zapobieganiu sklerozie, a ponadto fosfor (430 g), potas (410 g), magnez (134 g), wapń (43 g), żelazo (6,3 g) i witaminy z grupy B.
Mają przyjemny smak i są lekkostrawne. Stanowią podstawę wielu gatunków musli. Są dodatkiem do zup i wypieków, zarówno słodkich jak i doskonałego chleba owsianego.
Pasta z płatków owsianych, marchwi i selera
płatki owsiane błyskawiczne
cebula
marchew
seler
oliwa do smażenia
sos sojowy
sól, pieprz, kurkuma lub curry, papryka sproszkowana
1-2 ząbki czosnku (wg. uznania)
pietruszka suszona lub świeża
Posiekaj cebulę, wrzuć na rozgrzaną oliwę. Na tarce zetrzyj marchew i seler, dodaj do cebuli, chwilę wszystko podsmaż. Posól, dodaj płatki owsiane, dolej wody i duć na wolnym ogniu do czasu, kiedy płatki będą miękkie i odparuje woda. Przypraw do smaku.
(źródło: puszka.pl)
płatki owsiane błyskawiczne
cebula
marchew
seler
oliwa do smażenia
sos sojowy
sól, pieprz, kurkuma lub curry, papryka sproszkowana
1-2 ząbki czosnku (wg. uznania)
pietruszka suszona lub świeża
Posiekaj cebulę, wrzuć na rozgrzaną oliwę. Na tarce zetrzyj marchew i seler, dodaj do cebuli, chwilę wszystko podsmaż. Posól, dodaj płatki owsiane, dolej wody i duć na wolnym ogniu do czasu, kiedy płatki będą miękkie i odparuje woda. Przypraw do smaku.
(źródło: puszka.pl)
dodawanie opinii tylko dla zalogowanych
Brak opinii
powrót