Płatki orkiszowe 300g Bio
cena: 5,30 PLN (netto: 5,04 PLN) stara cena: 6,30 PLN
do koszyka
Kraj pochodzenia: HolandiaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.300Masa brutto: 0.310
Cena za jednostkę wagi/objętości: 17.67 PLN
Spokrewniony z pszenicą orkisz pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Na Bliskim Wschodzie uprawiano go już ponad 9 tysięcy lat temu. Germanie cenili go jako pokarm dodający sił. W starożytnym Rzymie był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Propagowała go św. Hildegarda, mistyczka niemiecka, jako pokarm sprzyjający harmonii ciała i ducha, zapewniający „dobrą krew” oraz poprawiający nastrój.
Uważany jest za jedno z najlepszych dla człowieka zbóż – jest ciepły, tłusty, o przyjemnym orzechowym smaku, bogatszy w składniki odżywcze niż większość odmian pszenicy (15 g białka/100 g suchego produktu). Choć zawiera gluten, często tolerują go osoby uczulone na pszenicę, a nawet chorzy na celiakię. Jego ważną zaletą jest łatwo rozpuszczalny w wodzie błonnik, który umożliwia właściwe przyswajanie składników odżywczych przez ludzki organizm.
Medycyna chińska przypisuje mu naturę ogrzewającą i smak słodki. Ma wzmacniać śledzionę-trzustkę, działać nawilżająco i odżywiać płyny Yin. Szczególnie korzystny ma być dla osób niedoborowych o wątłej budowie. Stosowany jest w leczeniu biegunki, zaparć (pełnoziarnisty), zaburzeń trawiennych, zapalenia okrężnicy i nieprawidłowej pracy jelit. Ma zapobiegać powstawaniu kamieni żółciowych i obniżać poziom cholesterolu we krwi.
Najprostsze śniadanie
1 szkl.płatków
4 szkl. wody lub mleka
sól morska
Zagotuj wodę lub mleko. Wsyp płatki i posól. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Podawaj z cynamonem, owocami i prażonymi pestkami.
Brak opinii
powrót