Płatki kukurydziane crunchy 200g Bio
cena: 8,00 PLN (netto: 7,60 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: NiemcyProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.200Masa brutto: 0.210
Cena za jednostkę wagi/objętości: 40.00 PLN
Skład: kukurydza płatkowana*
Ojczyzną kukurydzy jest Meksyk, na terenach którego uprawiano ją już 5 tysięcy lat temu. Po odkryciu Ameryki przez Kolumba jej uprawa rozprzestrzeniła się na inne kontynenty.
Płatki kukurydziane są wygodną formą, w której spożywać można tę cenną pod względem wartości odżywczych roślinę. Zawierają potas (287 mg/100 g), fosfor (210 mg), magnez (127 mg), selen, nieco wapnia i żelaza, a także białko (ok. 9 g) i błonnik (7,3%). Nie zawierają glutenu.
Kukurydza uznawana jest także za roślinę leczniczą. Według ajurwedy pobudza metabolizm i proces utleniania. Medycyna chińska określa ją jako pokarm neutralny o słodkim smaku i przypisuje jej działanie moczopędne i wzmacniające serce. Wspomagać ma odchudzanie usuwając nadmiar wody z tkanek. Ma także korzystnie wpływać na żołądek, poprawiać apetyt i regulować trawienie, dobrze wpływać na zęby i dziąsła, zwiększać energię nerek i pomagać przy osłabieniu funkcji seksualnych.
Ponieważ kukurydza zawiera bardzo mało niacyny, warto podawać ją z pokarmami bogatszymi w tę witaminę, np. zarodkami pszenicy, orzeszkami ziemnymi, czy pełnoziarnistą pszenicą.
Ojczyzną kukurydzy jest Meksyk, na terenach którego uprawiano ją już 5 tysięcy lat temu. Po odkryciu Ameryki przez Kolumba jej uprawa rozprzestrzeniła się na inne kontynenty.
Płatki kukurydziane są wygodną formą, w której spożywać można tę cenną pod względem wartości odżywczych roślinę. Zawierają potas (287 mg/100 g), fosfor (210 mg), magnez (127 mg), selen, nieco wapnia i żelaza, a także białko (ok. 9 g) i błonnik (7,3%). Nie zawierają glutenu.
Kukurydza uznawana jest także za roślinę leczniczą. Według ajurwedy pobudza metabolizm i proces utleniania. Medycyna chińska określa ją jako pokarm neutralny o słodkim smaku i przypisuje jej działanie moczopędne i wzmacniające serce. Wspomagać ma odchudzanie usuwając nadmiar wody z tkanek. Ma także korzystnie wpływać na żołądek, poprawiać apetyt i regulować trawienie, dobrze wpływać na zęby i dziąsła, zwiększać energię nerek i pomagać przy osłabieniu funkcji seksualnych.
Ponieważ kukurydza zawiera bardzo mało niacyny, warto podawać ją z pokarmami bogatszymi w tę witaminę, np. zarodkami pszenicy, orzeszkami ziemnymi, czy pełnoziarnistą pszenicą.
Płatki kukurydziane śniadaniowe można spożywać z sokami, napojami zbożowymi, z mlekiem, jogurtem oraz w postaci musli z różnymi owocami.
Deser marchwiowo-jabłkowy
jabłka i marchew w proporcji 1:1
sok z cytryny
cukier
miód
ziarna słonecznika
płatki kukurydziane
Marchew i jabłka obierz i zetrzyj na niezbyt drobnej tarce. Połącz i odstaw na chwilę, aby puściły sok. Dodaj trochę soku z cytryny. Jeżeli marchew i jabłka nie chcą puścić soku dodaj łyżkę cukru. Można dosłodzić miodem do smaku.
Bezpośrednio przed podaniem posyp uprażonym słonecznikiem i płatkami kukurydzianymi.
(źródło: puszka.pl)
Deser marchwiowo-jabłkowy
jabłka i marchew w proporcji 1:1
sok z cytryny
cukier
miód
ziarna słonecznika
płatki kukurydziane
Marchew i jabłka obierz i zetrzyj na niezbyt drobnej tarce. Połącz i odstaw na chwilę, aby puściły sok. Dodaj trochę soku z cytryny. Jeżeli marchew i jabłka nie chcą puścić soku dodaj łyżkę cukru. Można dosłodzić miodem do smaku.
Bezpośrednio przed podaniem posyp uprażonym słonecznikiem i płatkami kukurydzianymi.
(źródło: puszka.pl)
dodawanie opinii tylko dla zalogowanych
Brak opinii
powrót