Płatki jęczmienne 300g Bio
cena: 5,10 PLN (netto: 4,85 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: PolskaProducent: Bio Babalscy
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.300Masa brutto: 0.310
Cena za jednostkę wagi/objętości: 17.00 PLN
Jęczmień to rodzaj zboża z rodziny wiechlinowatych, wywodzący się ze stref umiarkowanych półkuli północnej. Najstarsze dowody na uprawę jęczmienia pochodzą z Bliskiego Wschodu i są datowane na VII tysiąclecie p.n.e.
Medycyna chińska przypisuje mu naturę ochładzającą, a smak słodki i słony. Ma wzmacniać śledzionę-trzustkę, regulować pracę żołądka i wzmacniać jelita, budować krew i płyny Yin, korzystnie wpływać na pęcherzyk żółciowy i nerwy. Wartości lecznicze jęczmienia uznaje także medycyna konwencjonalna. Dzięki wysokiej zawartości rozpuszczalnego błonnika zboże to przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych. Korzyści ze spożywania jęczmienia są tak znaczne, że Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała oświadczenie, że zawarty w jęczmieniu betaglukan (błonnik rozpuszczalny) zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
Płatki jęczmienne powstają w procesie termicznej obróbki parą wodną ziarna, które następnie jest prasowane. Posiadają cenne właściwości pełnego ziarna oraz wiele składników odżywczych: białko (10 g/100 g), błonnik (11 g), potas (270 mg), fosfor (200 mg), wapń (40 mg), żelazo (5 mg) i witaminy E oraz z grupy B, a równocześnie dają możliwość szybkiego przygotowania pełnowartościowego posiłku.
Płatki jęczmienne wykorzystuje się przede wszystkim do zup, ciast, ciastek, chleba. Niekiedy służą do zagęszczania sosów i gulaszy. Są one również składnikiem musli, kleików i lekkich deserów. Stanowią bardzo dobrą i pożywną przekąskę z jogurtem i owocami.
400 g płatków jęczmiennych (mogą też być inne, lub mieszanka różnych)
200 g rodzynek
½ szkl. wody
dodatki do wyboru: rozgnieciony widelcem banan, mus z jabłek, ziarna słonecznika, sezam, orzechy, drobno pokrojone suszone morele, śliwki, daktyle, itp.
miód do smaku
Płatki zmiel, wymieszaj z resztą składników. Dodaj tyle wody, żeby ciasto tworzyło gęstą, zwartą masę. Nakładaj ją łyżką na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz 50-60 minut w temperaturze ok. 160 stopni C., aż delikatnie się przyrumienią.
Brak opinii
powrót