Płatki jaglane 300g Bio
cena: 8,90 PLN (netto: 8,46 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: Rolnictwo ekologiczneProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.300Masa brutto: 0.310
Cena za jednostkę wagi/objętości: 29.67 PLN
Proso to jedna z najstarszych roślin uprawnych, znana już od 8 tysięcy lat. Pochodzi z Azji; w Chinach ok. 5 tysięcy lat p.n.e. była tak ważnym pokarmem, że uważano ją za roślinę świętą.
Płatki jaglane to wstępnie podgotowane i sprasowane łuskane ziarno prosa. To produkt wysokoenergetyczny z uwagi na zawartość węglowodanów (71 g/100 g). Nie zawierają glutenu, w związku z tym szczególnie nadaje się dla małych dzieci oraz osób na diecie bezglutenowej. Są zasadotwórcze – doskonale wpływają na równowagę energetyczną organizmu (zwłaszcza przy spożywaniu dużej ilości pokarmów kwasotwórczych – mięsa, cukrów, słodyczy). Obfitują w witaminy C i z grupy B, lecytynę i substancje mineralne: magnez, fosfor, potas i żelazo (9 mg).
Płatki jaglane zawiera sporo białka (ok. 11 g). Ma ono bardzo korzystny skład aminokwasów, głównie z uwagi na tryptofan, którego jest bardzo mało w roślinach strączkowych, dlatego korzystnie jest łączyć je z fasolą, grochem albo soją.
Według medycyny chińskiej proso ma smak słodki i słony; wzmacnia żołądek, śledzionę-trzustkę oraz nerki, działa moczopędnie i stymuluje produkcję płynów w organizmie.
Płatki jaglane, niezwykle delikatne, są bazą różnych kleików i dodatkiem do zup.
Ciasteczka bananowo-jaglane
3-4 dojrzałe banany
2 szkl. płatków jaglanych (lub 1 filiżanka płatków i 1 kaszy jaglanej)
4 łyżki oleju
1 jabłko (lub inne owoce sezonowe, dżem porzeczkowy, drobno pokrojone figi)
słonecznik (opcjonalnie)
Zgnieć lub zmiksuj banany, dodaj płatki jaglane i olej, wymieszaj. Dodać utarte lub pokrojone jabłko (ewentualnie też słonecznik) i ponownie wymieszaj.
Nałóż na blachę w formie kleksów, batoników itp. Piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.
(źródło: puszka.pl)
Brak opinii
powrót