Płatki gryczane 300g Bio

cena: 8,50 PLN (netto: 8,08 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: HolandiaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.300Masa brutto: 0.310
Cena za jednostkę wagi/objętości: 28.33 PLN
Skład: płatki gryczane*.
Gryka właściwie nie jest zbożem, lecz rośliną z rodziny rdestowatych. Występuje w klimacie umiarkowanym. Pochodzi ze wschodniej i środkowej Azji. Zaczęto ją uprawiać ok. 2000 r. p.n.e. w górskich rejonach północnych Indii (dziś częściowo Pakistan). Stamtąd uprawa zawędrowała do Chin, Korei i Japonii, jednocześnie rozpowszechniając się w Azji Środkowej. Kaszę gryczaną znali już Hunowie, ale jako koczownicy nie wprowadzili jej uprawy do Europy. Gryka w Europie środkowej była znana już w neolicie. W XIII-XIV w. jej uprawa rozpowszechniła się na zachód Europy. W Indiach traktuje się ją jako zboże chlebowe, w Chinach i Japonii mąka gryczana jest podstawową mąką lub dodatkiem do produkcji makaronów.
Z gryki wytwarza się m.in. płatki gryczane, łatwe do przygotowania, o lekko orzechowym smaku. Zawierają białko (ok. 10 g/100 g) zbliżone wartością do białka roślin strączkowych (w tym aminokwasy egzogenne), błonnik (ok. 6 g), oraz między innymi fosfor (347 mg), potas (254 mg), magnez (231 mg), żelazo (ok. 2 mg), witaminy E i z grupy B oraz dużo rutyny (neutralizuje wolne rodniki). Nie zawierają glutenu.
Medycyna chińska przypisuje gryce smak słodki i gorzki po uprażeniu. Ma oczyszczać i wzmacniać jelita oraz poprawiać apetyt. Dzięki rutynie ma wzmacniać naczynia włosowate i krwionośne, zmniejszać ciśnienie krwi, zwiększać obwodowe krążenie w kończynach, a także działać jako antidotum na działanie promieniowania.
Gryka właściwie nie jest zbożem, lecz rośliną z rodziny rdestowatych. Występuje w klimacie umiarkowanym. Pochodzi ze wschodniej i środkowej Azji. Zaczęto ją uprawiać ok. 2000 r. p.n.e. w górskich rejonach północnych Indii (dziś częściowo Pakistan). Stamtąd uprawa zawędrowała do Chin, Korei i Japonii, jednocześnie rozpowszechniając się w Azji Środkowej. Kaszę gryczaną znali już Hunowie, ale jako koczownicy nie wprowadzili jej uprawy do Europy. Gryka w Europie środkowej była znana już w neolicie. W XIII-XIV w. jej uprawa rozpowszechniła się na zachód Europy. W Indiach traktuje się ją jako zboże chlebowe, w Chinach i Japonii mąka gryczana jest podstawową mąką lub dodatkiem do produkcji makaronów.
Z gryki wytwarza się m.in. płatki gryczane, łatwe do przygotowania, o lekko orzechowym smaku. Zawierają białko (ok. 10 g/100 g) zbliżone wartością do białka roślin strączkowych (w tym aminokwasy egzogenne), błonnik (ok. 6 g), oraz między innymi fosfor (347 mg), potas (254 mg), magnez (231 mg), żelazo (ok. 2 mg), witaminy E i z grupy B oraz dużo rutyny (neutralizuje wolne rodniki). Nie zawierają glutenu.
Medycyna chińska przypisuje gryce smak słodki i gorzki po uprażeniu. Ma oczyszczać i wzmacniać jelita oraz poprawiać apetyt. Dzięki rutynie ma wzmacniać naczynia włosowate i krwionośne, zmniejszać ciśnienie krwi, zwiększać obwodowe krążenie w kończynach, a także działać jako antidotum na działanie promieniowania.
Sposób przygotowania: płatki zalać dwukrotną ilością wody i gotować do uzyskania konsystencji podobnej do kleiku około 15 min. Płatki doskonale nadają się jako dodatek do mlecznych zup, farszów i past wegetariańskich.
Dietetyczne płatki gryczane śniadaniowe
½ szkl. wody
szczypta soli
3 łyżki płatków gryczanych
cynamon, kurkuma, imbir w proporcji 3:2:1,
kilka kropli soku z cytryny,
2 łyżki oliwy z oliwek (może być masło),
miód (opcjonalnie)
Zagotuj wodę z solą. Na wrzątek wsyp płatki i wymieszaj. Przykryj i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty. Pilnuj, żeby nie wykipiało. W małym kubeczku zmieszaj przyprawy, dodaj troszkę gorącej wody i rozrób je, żeby w trakcie gotowania nie powstały grudki. Dodaj przyprawy do płatków. Wymieszaj i gotuj do miękkości. Zdejmij z gazu (jeśli płatki są za gęste można dodać przegotowaną wodę i rozrobić). Dodaj sok z cytryny do smaku, oliwę (lub masło), ewentualnie miód i wymieszaj.
(źródło: smaker.pl)
Dietetyczne płatki gryczane śniadaniowe
½ szkl. wody
szczypta soli
3 łyżki płatków gryczanych
cynamon, kurkuma, imbir w proporcji 3:2:1,
kilka kropli soku z cytryny,
2 łyżki oliwy z oliwek (może być masło),
miód (opcjonalnie)
Zagotuj wodę z solą. Na wrzątek wsyp płatki i wymieszaj. Przykryj i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty. Pilnuj, żeby nie wykipiało. W małym kubeczku zmieszaj przyprawy, dodaj troszkę gorącej wody i rozrób je, żeby w trakcie gotowania nie powstały grudki. Dodaj przyprawy do płatków. Wymieszaj i gotuj do miękkości. Zdejmij z gazu (jeśli płatki są za gęste można dodać przegotowaną wodę i rozrobić). Dodaj sok z cytryny do smaku, oliwę (lub masło), ewentualnie miód i wymieszaj.
(źródło: smaker.pl)
dodawanie opinii tylko dla zalogowanych
Brak opinii
powrót