Płatki 5 zbóż 300g Bio
cena: 5,80 PLN (netto: 5,51 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: PolskaProducent: Bio Babalscy
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.300Masa brutto: 0.310
Cena za jednostkę wagi/objętości: 19.33 PLN
Płatki 5 zbóż to mieszanka płatków pszennych, żytnich, jęczmiennych, owsianych i orkiszowych.
Płatki pszenne powstają w procesie termicznej obróbki parą wodną ziarna, które następnie jest prasowane. Posiadają cenne właściwości nieprzetworzonego ziarna oraz wiele składników odżywczych: białko (11 g/100 g), błonnik (11 g), potas (452 mg), fosfor (264 mg), magnez (133 mg), wapń ( 33 mg), żelazo (3,6 mg) i witaminy E oraz z grupy B. Profil pszenicy podobny jest do profilu ludzkiego ciała pod względem zawartych w niej składników odżywczych, dlatego często uważana jest za idealny pokarm wspierający rozwój człowieka, zarówno fizyczny, jak i duchowy.
Płatki żytnie są nieco uboższe w składniki odżywcze od nieprzetworzonego ziarna – białko (5,7 g/100 g), błonnik (11,6 g), potas (100 mg), wapń (10 mg) – jednak zawierają fluor, który wzmacnia szkliwo zębów, a medycyna ludowa zaleca żyto jako remedium na płytki miażdżycowe w naczyniach krwionośnych.
Płatki jęczmienne również posiadają wiele składników odżywczych: białko (10 g/100 g), błonnik (11 g), potas (270 mg), fosfor (200 mg), wapń (40 mg), żelazo (5 mg) i witaminy E oraz z grupy B, a dzięki wysokiej zawartości rozpuszczalnego błonnika przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych. Korzyści ze spożywania jęczmienia są tak znaczne, że Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała oświadczenie, że zawarty w jęczmieniu betaglukan (błonnik rozpuszczalny) zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
Także płatki owsiane zawierają wiele cennych składników odżywczych: bardzo dużo białka (14 g/100g) i błonnika (11 g), roślinne tłuszcze (6,9 g), w tym 40% kwasu linolowego, bardzo wskazanego przy zapobieganiu sklerozie, a ponadto fosfor (430 g), potas (410 g), magnez (134 g), wapń (43 g), żelazo (6,3 g) i witaminy z grupy B. Charakteryzuje je wysoka zawartość krzemu, a także zdolność usuwania cholesterolu z przewodu pokarmowego i naczyń krwionośnych oraz wzmacniania mięśnia sercowego.
Płatki orkiszowe wytwarzane są z jednego z najlepszych dla człowieka zbóż – orkisz jest ciepły, tłusty, o przyjemnym orzechowym smaku, bogatszy w składniki odżywcze niż większość odmian pszenicy (15 g białka/100 g suchego produktu). Choć zawiera gluten, często tolerują go osoby uczulone na pszenicę, a nawet chorzy na celiakię. Jego ważną zaletą jest łatwo rozpuszczalny w wodzie błonnik, który umożliwia właściwe przyswajanie składników odżywczych przez ludzki organizm i korzystne wpływa na pracę i stan jelit.
Mieszankę Płatki 5 zbóż można wykorzystać do zup, ciast, ciastek, chleba. Niekiedy służą do zagęszczania sosów i gulaszy. Są one również składnikiem musli, kleików i lekkich deserów. Stanowią bardzo dobrą i pożywną przekąskę z jogurtem, mlekiem roślinnym lub sokiem owocowym.
Brak opinii
powrót