Owies bezłuskowy 500g Bio
cena: 6,60 PLN (netto: 6,07 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: Rolnictwo ekologiczneProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.500Masa brutto: 0.503
Cena za jednostkę wagi/objętości: 12.60 PLN
Owies bezłuskowy, zwany też nagim, uprawiany jest od stuleci. Wykorzystywano go jako łatwy w przygotowaniu pokarm dla ludzi. W pierwszych latach osadnictwa na dzisiejszych terenach Stanów Zjednoczonych uprawa m.in. owsa zapewniała zasoby żywności niezbędne do przeżycia kolonii. Osadnicy, którzy zamieszkali na dzisiejszych obszarach stanu New Hampshire, przyrządzali specjalną potrawę z owsa bezłuskowego. Ziarno było mielone, przesiewane, następnie moczone i pozostawiane na pewien okres czasu, by sfermentowało. Potem gotowano je do postaci galaretki. Odmiana ta została zarzucona, ponieważ nie nadaje się do hodowli w skali przemysłowej – nie toleruje nawozów sztucznych. Obecnie powraca do łask, ponieważ doskonale nadaje się do upraw ekologicznych.
Owies bezłuskowy jest zbożem bogatym w składniki odżywcze – sole mineralne, witaminy i tłuszcze w ilościach stanowiących konkurencję dla kukurydzy, a także białka zbliżone do białka soi. Można go wykorzystywać jak inne pełne ziarna (zupy, kotlety, pasztety, dodatek w charakterze kaszy).
Medycyna chińska przypisuje mu naturę termiczną ogrzewającą, słodki i delikatnie gorzki smak. Ma działać kojąco, leczyć układ nerwowy i rozrodczy, wzmacniać śledzionę-trzustkę, usuwać cholesterol z przewodu pokarmowego i naczyń krwionośnych oraz wzmacniać mięsień sercowy. Ponieważ owies jest bardzo bogaty w krzem, ma wspierać regenerację układu kostnego i tkanki łącznej. Wywar lub owsianka wzmacniają odporność i świetnie nadają się dla osób osłabionych lub niedoborowych.
100 g ziarna owsa
100 g kapusty świeżej
suszone grzyby, namoczone
1-2 cebule
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek do smażenia
½ szklanki mleka sojowego (lub zwykłego)
sól, kminek, majeranek, bazylia
Owies ugotuj do miękkości (ok. 30-45 min.). Ziarna warto moczyć przez noc – szybciej się ugotują. Pokrój namoczone grzyby, cebulę i czosnek, usmaż je na oliwie. Poszatkuj kapustę i dodaj do grzybów. Smaż kilka minut, aż kapusta zrobi się szklista. Dodaj owies i mleko, gotuj pod przykryciem, aż potrawa wchłonie mleko. Przypraw kminkiem, majerankiem i bazylią.
Zamiast mleka można zastosować śmietanę, potrawę można też wymieszaj z jajkiem, posypać tartym żółtym serem i zapiec w piekarniku przez ok. 30 min.
(źródło: puszka.pl)
Brak opinii
powrót