Otręby pszenne 250g Bio
cena: 4,00 PLN (netto: 3,80 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: PolskaProducent: Bio Babalscy
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.250Masa brutto: 0.260
Cena za jednostkę wagi/objętości: 16.00 PLN
Otręby to produkt naturalny powstający podczas przemiału zbóż, składający się z zewnętrznej warstwy ziarna. Zawierają bogactwo składników mineralnych i błonnika, dzięki czemu wykorzystywane są w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych zarówno przez medycyny ludowe, jak i medycynę konwencjonalną.
Zawarty w otrębach chrom, cynk i mangan kontrolują poziom cukru we krwi, dlatego jedną z metod profilaktyki i leczenia cukrzycy typu 2 jest dodawanie otrąb do posiłków pacjenta. Otręby są także bogatym źródłem krzemu, któremu część naukowców przypisuje zdolność poprawiania funkcji trzustki. Znajdujący się nich selen ma istotne znaczenie w profilaktyce schorzeń serca, tarczycy i wątroby, a także chorób nowotworowych. Wysoka zawartość błonnika sprzyja oczyszczaniu jelit i wspomaga regulację pracy układu pokarmowego, zwłaszcza w przypadku zaparć. Udowodniono również, że z tych właśnie powodów przeciwdziałają chorobom układu pokarmowego (nowotworom jelita grubego i żołądka). Ponieważ otręby w dużej mierze są nieprzyswajalne przez organizm, powodują uczucie sytości i wykorzystywane są także przy odchudzaniu.
Należy jednak pamiętać, że w otrębach występuje również kwas fitynowy, który łatwo gromadzi się w organizmie i odpowiada za uszczuplenie jego zasobów mineralnych, tak więc nadmierne ich spożycie może przynieść skutki odwrotne do zamierzonych.
Otręby pszenne przede wszystkim aktywizują metabolizm z uwagi na dużą zawartość nierozkładalnego błonnika, który jak miotełka czyści jelita, oraz małą ilość cukrów przyswajanych wraz z ich spożyciem. Wraz z wodą i składnikami przemiany materii usuwane są podczas wypróżniania. Zazwyczaj dodatkowo się je praży w celu podniesienia walorów smakowych oraz odżywczych. Medycyna chińska zaleca ich stosowanie w leczeniu cukrzycy typu 2. Występują jednak i przeciwwskazania – nie zaleca się ich spożywanie osobom stosującym dietę niskoglikemiczną (wyższy indeks IG niż otręby owsiane) oraz z grupą krwi A (utrudnione trawienie pszenicy).
1 szkl. mleka (np. sojowego lub owsianego)
żółtko
miód lub cukier trzcinowy
3 łyżki otrąb pszennych (lub innych)
aromat (opcjonalnie)
Do garnka wlej mleko, cały czas mieszając roztrzep w nim żółtko, posłódź do smaku, ewentualnie dodaj aromat. Gdy mleko zacznie się gotować dodaj otręby, najlepiej zmielone i namoczone wcześniej w odrobinie wrzątku, żeby nabrały objętości. Gotuj dalej, mieszając aż zgęstnieje do konsystencji budyniu.
(źródło: zpierwszegotłoczenia.pl)
Brak opinii
powrót