Otręby owsiane 250g Bio
cena: 4,60 PLN (netto: 4,37 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: PolskaProducent: Bio Babalscy
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.250Masa brutto: 0.260
Cena za jednostkę wagi/objętości: 18.40 PLN
Otręby to produkt naturalny powstający podczas przemiału zbóż, składający się z zewnętrznej warstwy ziarna. Zawierają bogactwo składników mineralnych i błonnika, dzięki czemu wykorzystywane są w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych zarówno przez medycyny ludowe, jak i medycynę konwencjonalną.
Zawarty w otrębach chrom, cynk i mangan kontrolują poziom cukru we krwi, dlatego jedną z metod profilaktyki i leczenia cukrzycy typu 2 jest dodawanie otrąb do posiłków pacjenta. Otręby są także bogatym źródłem krzemu, któremu część naukowców przypisuje zdolność poprawiania funkcji trzustki. Znajdujący się nich selen ma istotne znaczenie w profilaktyce schorzeń serca, tarczycy i wątroby, a także chorób nowotworowych. Wysoka zawartość błonnika sprzyja oczyszczaniu jelit i wspomaga regulację pracy układu pokarmowego, zwłaszcza w przypadku zaparć. Udowodniono również, że z tych właśnie powodów przeciwdziałają chorobom układu pokarmowego (nowotworom jelita grubego i żołądka). Ponieważ otręby w dużej mierze są nieprzyswajalne przez organizm, powodują uczucie sytości i wykorzystywane są także przy odchudzaniu.
Należy jednak pamiętać, że w otrębach występuje również kwas fitynowy, który łatwo gromadzi się w organizmie i odpowiada za uszczuplenie jego zasobów mineralnych, tak więc nadmierne ich spożycie może przynieść skutki odwrotne do zamierzonych.
Otręby owsiane są lepiej przyswajalne od otrąb pszennych. Są rozpuszczalne w wodzie, przez co ulegają rozkładowi, a właściwie rozpuszczeniu w układzie pokarmowym. Ich wyjątkową zaletą jest to, że obniżają poziom cholesterolu we krwi – pochłaniają go w przewodzie pokarmowym, po czym wraz z nimi wydalany jest z organizmu. Wiążą także jony sodu, co sprzyja obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi.
½ kg otrąb owsianych
5 dkg drożdży
5 jajek (osobno żółtka i białka ubite na pianę)
3-4 łyżki mąki
szczypta soli
Wszystkie składniki wymieszaj. Następnie ubij białka i dodaj do ciasta. Jeśli ciasto będzie trudne do przełożenia, dodaj wody; jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj mąki. Małą podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia i piecz przez około 45 minut.
Brak opinii
powrót