Otręby orkiszowe 250g Bio
cena: 4,50 PLN (netto: 4,28 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: PolskaProducent: Bio Babalscy
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.250Masa brutto: 0.260
Cena za jednostkę wagi/objętości: 18.00 PLN
Otręby to produkt naturalny powstający podczas przemiału zbóż, składający się z zewnętrznej warstwy ziarna. Zawierają bogactwo składników mineralnych i błonnika, dzięki czemu wykorzystywane są w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych zarówno przez medycyny ludowe, jak i medycynę konwencjonalną.
Zawarty w otrębach chrom, cynk i mangan kontrolują poziom cukru we krwi, dlatego jedną z metod profilaktyki i leczenia cukrzycy typu 2 jest dodawanie otrąb do posiłków pacjenta. Otręby są także bogatym źródłem krzemu, któremu część naukowców przypisuje zdolność poprawiania funkcji trzustki. Znajdujący się nich selen ma istotne znaczenie w profilaktyce schorzeń serca, tarczycy i wątroby, a także chorób nowotworowych. Wysoka zawartość błonnika sprzyja oczyszczaniu jelit i wspomaga regulację pracy układu pokarmowego, zwłaszcza w przypadku zaparć. Udowodniono również, że z tych właśnie powodów przeciwdziałają chorobom układu pokarmowego (nowotworom jelita grubego i żołądka). Ponieważ otręby w dużej mierze są nieprzyswajalne przez organizm, powodują uczucie sytości i wykorzystywane są także przy odchudzaniu.
Należy jednak pamiętać, że w otrębach występuje również kwas fitynowy, który łatwo gromadzi się w organizmie i odpowiada za uszczuplenie jego zasobów mineralnych, tak więc nadmierne ich spożycie może przynieść skutki odwrotne do zamierzonych.
Otręby orkiszowe wytwarzane są z jednego z najlepszych dla człowieka zbóż – orkisz jest ciepły, tłusty, o przyjemnym orzechowym smaku, bogatszy w składniki odżywcze niż większość odmian pszenicy. Jego otręby zawierają łatwo rozpuszczalny w wodzie błonnik, który umożliwia właściwe przyswajanie składników odżywczych przez ludzki organizm Regulują także pracę przewodu pokarmowego, zwiększają wydalanie kwasów żółciowych oraz cholesterolu z organizmu, dlatego zalecane są osobom zagrożonym miażdżycą i z podwyższonym poziomem cholesterolu.
1 kg mąki
1 szklanka otrąb orkiszowych (lub pszennych)
½ szklanki płatków owsianych
½ szklanki płatków jęczmiennych
½ szklanki płatków kukurydzianych (zmiażdżonych)
¼ szklanki siemienia lnianego
¼ szklanki słonecznika (łuskanego)
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki soli
5 dkg drożdży rozpuszczonych w 1 litrze wody
Wszystko wymieszaj, przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami formy o wymiarach ok. 15 na 40 cm, zostaw na pół godziny (najlepiej w ciepłym miejscu pod przykryciem). Piecz w temperaturze 210 stopni Celsjusza przez 60 minut.
Jeśli brakuje któregoś z rodzaju płatków, albo lnu czy słonecznika – nic nie szkodzi. Również ich proporcje mogą być znacząco zachwiane. Ciasto dosyć rośnie, nie należy więc nakładać go do samej krawędzi formy.
(źródło: smaczny.pl)
Brak opinii
powrót