Orzeszki pecan 100g Bio
cena: 18,80 PLN (netto: 17,30 PLN) stara cena: 18,80 PLN
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: USAProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.100Masa brutto: 0.110
Cena za jednostkę wagi/objętości: 188.00 PLN
Orzesznik jadalny lub pekanowaty to drzewo z rodziny orzechowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej, jednak Hiszpanie w XVI w. wprowadzili go na tereny południowej Europy, potem Afryki i Azji. Jego nazwa pochodzi z języka Indian Algonkinów i oznacza „orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią”.
Owoce pekanu, popularnie zwane orzechami, z punktu widzenia botaniki są pestkowcami. Jądro jest podobne do jądra orzecha włoskiego, nieco mniej pofałdowane i bardziej wydłużone. Orzechy pecan uznawane są za jedne z najsmaczniejszych, mają również wiele walorów odżywczych. Spożywa się je na surowo, a także po przetworzeniu. Mają charakterystyczny, nieco maślany smak i aromat. Są bardzo popularnym składnikiem słodkich deserów w środkowych i południowych stanach USA (np. pecan pie, czyli tarty orzechowej).
Orzeszki pecan zawierają przede wszystkim tłuszcze (70%, w tym ok. 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych), 9% białka, błonnik, witaminę E oraz kwas elagowy (antyoksydant, któremu przypisuje się właściwości antynowotworowe i wspieranie układu odpornościowego) i duże ilości innych antyoksydantów. Badania wskazują, że witamina E i przeciwutleniacze pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, takim jak np. nadciśnienie tętnicze i nadwaga.
Medycyna chińska przypisuje im działanie tonizujące organizm, dodające mu masy i siły, podobnie zresztą jak większości orzechów i nasion. Zaleca je osobom niedoborowym, szczupłym i nerwowym, natomiast osoby ociężałe, otyłe, cierpiące na drożdżycę i nadmiar śluzu powinny spożywać je tylko w małych ilościach.
Tarta z orzechami pecan (pecan pie)
Ciasto kruche:
185 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
125 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżeczka zimnej wody
Składniki na kruchy spód wyrób, zawiń w folię, schłodź w lodówce przez 30 minut.
Masa orzechowa:
2 szkl. (240 g) podpieczonych orzechów pekan
6 żółtek
½ szkl. (175 g) złocistego syropu (golden syrup; powstaje w procesie rafinacji cukru trzcinowego; można ewentualnie zastąpić miodem)
100 g ciemnego brązowego cukru
90 g masła, roztopionego
¼ szkl. (60 ml) śmietany kremówki
Wszystkie składniki poza orzechami zmiksować na gładką masę.
Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłóż je na dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 24 cm), wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównaj, ponakłuwaj widelcem. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia, a na papier wysyp kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola). Tak przygotowane ciasto wstępnie upiecz w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Następnie papier usuń, piecz 5 minut do lekkiego zbrązowienia spodu.
Orzechy wysyp na spód tarty, na nie wylej słodką, zmiksowaną masę. Piecz w temperaturze 180ºC przez 30 minut. Wystudź. Podawaj z kleksem kremówki lub polaną syropem klonowym.
(źródło: mojewypieki.blox.pl)
Brak opinii
powrót