Orkisz zielony 300g Bio
cena: 7,60 PLN (netto: 7,22 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: NiemcyProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.300Masa brutto: 0.310
Cena za jednostkę wagi/objętości: 25.33 PLN
Orkisz zielony to ziarno zbierane w tzw. dojrzałości mlecznej. Podobno pomysł takiego zbioru był dziełem przypadku. W połowie XVIII w. Bawarię nawiedziło trudne lato. Niedojrzały orkisz został mocno poobijany przez grad, co nie rokowało szans na osiągnięcie pełnej dojrzałości. W obliczu zagrożenia głodem rolnicy postanowili ratować, co się da. Skosili zielony jeszcze orkisz i wysuszyli go na słońcu. Po wyłuskaniu okazało się, że jest znakomitym pożywieniem.
Zielony orkisz posiada już wszystkie składniki odżywcze, a jeszcze niewiele skrobi, co z pewnością zainteresuje osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Suszony jest bezpośrednio po zbiorze, a dopiero potem odplewiany. Gotowe do przechowywania ziarno ma oliwkowy kolor. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka i soli mineralnych. Może być gotowany i spożywany jako dodatek do dań, przyrządzany w formie zupy, kotletów czy sosów.
Kuchnia pięciu przemian ceni jego właściwości i zaleca stosowanie go zwłaszcza w porze wiosny.
2/3 szkl. ziarna zielonego orkiszu
2 łyżki masła
1 średnia cebula, obrana i poszatkowana
2½ szkl. bulionu warzywnego
1 marchewka, obrana i pokrojona
1 por, starannie umyty, obrany i pokrojony
sól, świeżo zmielony pieprz czarny, szczypta gałki muszkatołowej
½ szkl. śmietany
Orkisz opłucz, mocz przez 24 godziny. Odsącz. Rozpuść masło w dużym rondlu. Podsmaż lekko cebulę, dodaj ziarno, bulion, marchewkę i pora. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę. Od czasu do czasu mieszaj i sprawdzaj konsystencję. W razie potrzeby dolej wody. Zmiksuj zupę. Jeśli jest zbyt gęsta dolej bulionu. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Domieszaj śmietanę, podgrzej, ale nie doprowadzając do zagotowania, i od razu podaj.
Opinie o produkcie
- 2016-05-14 18:31 Autor: Beata Kempinska Ocena: bardzo dobryZielony orkisz jadam od 20 lat i rzeczywiscie znam go z Niemiec.
Wychowały się na nim moje dzieci.
Robiłam najczęściej kotleciki, które są wspaniałe.
Polecam wszystkim - dorosłym i dzieciom :)
powrót