Olej słonecznikowy do smażenia 500ml Bio
cena: 14,80 PLN (netto: 14,06 PLN) stara cena: 18,50 PLN
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: Rolnictwo ekologiczneProducent: Natu
Atest:
SCES006 bio.inspecta N
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.500Masa brutto: 0.830
Cena za jednostkę wagi/objętości: 29.60 PLN
Migdał zwyczajny to drzewo dorastające do 30 m wysokości. Jest jednym z najwcześniej udomowionych drzew Starego Świat. Pochodzi z Dalekiego Wschodu, obecnie uprawia się go w basenie Morza Śródziemnego. W niektórych krajach europejskich zwyczajowo obdarowuje się gości weselnych kandyzowanymi lub cukrzonymi migdałami.
Jadalne nasiona migdałowca są bardzo odżywcze. Zawierają spore ilości białka (ok. 20%), 40-60 procent tłuszczu (głównie nienasycone kwasy tłuszczowe), witaminy E, PP i z grupy B, oraz składniki mineralne: potas (728 mg/ 100 g), fosfor (4 mg), wapń (248 mg) i żelazo (4 mg).
Medycyna chińska przypisuje im naturę lekko ogrzewającą oraz właściwości łagodzące kaszel i nawilżające jelita – przy chorobach płuc zalecany jest napój migdałowy przygotowany z migdałów zmielonych na mąkę i wody. To jedyne orzechy alkalizujące krew. Ajurweda uznaje je za jedne z najlepszych orzechów, ożywiające intelekt, ducha i zdolności reprodukcyjne. Nie zaleca spożywania skórki i owoców moczonych w gorącej wodzie. Najlepiej namoczyć migdały na noc, co zapoczątkuje proces kiełkowania, ułatwi trawienie i poprawi ich wartości odżywcze, a rano zdjąć skórkę.
migdały
oliwa z oliwek
Upraż migdały na patelni, uważając, żeby ich nie spalić. Zmiel je np. w młynku do kawy, na koniec dodaj oliwy z oliwek aż do uzyskania konsystencji smarowidła.
(źródło: puszka.pl)
Brak opinii
powrót