Migdały płatki 100g Bio
cena: 13,40 PLN (netto: 12,33 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: HiszpaniaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.100Masa brutto: 0.101
Cena za jednostkę wagi/objętości: 134.00 PLN
Skład: migdały niesiarkowane*.
Migdał zwyczajny to drzewo dorastające do 30 m wysokości. Jest jednym z najwcześniej udomowionych drzew Starego Świat. Pochodzi z Dalekiego Wschodu, obecnie uprawia się go w basenie Morza Śródziemnego. W niektórych krajach europejskich zwyczajowo obdarowuje się gości weselnych kandyzowanymi lub cukrzonymi migdałami.
Migdał zwyczajny to drzewo dorastające do 30 m wysokości. Jest jednym z najwcześniej udomowionych drzew Starego Świat. Pochodzi z Dalekiego Wschodu, obecnie uprawia się go w basenie Morza Śródziemnego. W niektórych krajach europejskich zwyczajowo obdarowuje się gości weselnych kandyzowanymi lub cukrzonymi migdałami.
Jadalne nasiona migdałowca są bardzo odżywcze. Zawierają spore ilości białka (ok. 20%), 40-60 procent tłuszczu (głównie nienasycone kwasy tłuszczowe), witaminy E, PP i z grupy B, oraz składniki mineralne: potas (728 mg/ 100 g), fosfor (4 mg), wapń (248 mg) i żelazo (4 mg).
Medycyna chińska przypisuje im naturę lekko ogrzewającą oraz właściwości łagodzące kaszel i nawilżające jelita – przy chorobach płuc zalecany jest napój migdałowy przygotowany z migdałów zmielonych na mąkę i wody. To jedyne orzechy alkalizujące krew. Ajurweda uznaje je za jedne z najlepszych orzech, ożywiające intelekt, ducha i zdolności reprodukcyjne.
Migdały w postaci płatków doskonale nadają się do posypywania różnych potraw - kanapek, deserów, dań warzywnych. Po lekkim uprażeniu świetnie podnoszą smak ugotowanych brokułów.
dodawanie opinii tylko dla zalogowanych
Brak opinii
powrót