Migdały 100g Bio
cena: 10,90 PLN (netto: 10,03 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: HiszpaniaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.100Masa brutto: 0.110
Cena za jednostkę wagi/objętości: 109.00 PLN
Migdał zwyczajny to drzewo dorastające do 30 m wysokości. Jest jednym z najwcześniej udomowionych drzew Starego Świat. Pochodzi z Dalekiego Wschodu, obecnie uprawia się go w basenie Morza Śródziemnego. W niektórych krajach europejskich zwyczajowo obdarowuje się gości weselnych kandyzowanymi lub cukrzonymi migdałami.
Jadalne nasiona migdałowca są bardzo odżywcze. Zawierają spore ilości białka (ok. 20%), 40-60 procent tłuszczu (głównie nienasycone kwasy tłuszczowe), witaminy E, PP i z grupy B, oraz składniki mineralne: potas (728 mg/ 100 g), fosfor (4 mg), wapń (248 mg) i żelazo (4 mg).
Medycyna chińska przypisuje im naturę lekko ogrzewającą oraz właściwości łagodzące kaszel i nawilżające jelita – przy chorobach płuc zalecany jest napój migdałowy przygotowany z migdałów zmielonych na mąkę i wody. To jedyne orzechy alkalizujące krew. Ajurweda uznaje je za jedne z najlepszych orzechów, ożywiające intelekt, ducha i zdolności reprodukcyjne. Nie zaleca spożywania skórki i owoców moczonych w gorącej wodzie. Najlepiej namoczyć migdały na noc, co zapoczątkuje proces kiełkowania, ułatwi trawienie i poprawi ich wartości odżywcze, a rano zdjąć skórkę.
Mleko migdałowe
0,25 szkl migdałów
2 szkl cieplej wody
odrobina kelpu lub soli morskiej
Namocz nasiona na noc. Dla osób z wrażliwym układem trawiennym usuń skórki. Zmiksuj w malakserze z ciepłą wodą i kelpem lub solą. Stosuj w takiej postaci lub odsącz i używaj powstałej pasty do chleba, ciastek itp.
Brak opinii
powrót