Makar jęczmie.świderki 500g Bio
cena: 11,10 PLN (netto: 10,55 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: WłochyProducent: Castagno
Atest:
Bioagricert s.r.l.
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.500Masa brutto: 0.520
Cena za jednostkę wagi/objętości: 22.20 PLN
Makaron jęczmienny świderki wyprodukowany jest z mąki jęczmiennej z pełnego przemiału.
Jęczmień to rodzaj zboża z rodziny wiechlinowatych, wywodzący się ze stref umiarkowanych półkuli północnej. Najstarsze dowody na uprawę jęczmienia pochodzą z Bliskiego Wschodu i są datowane na VII tysiąclecie p.n.e.
Mąka jęczmienna powstaje z przemiału ziarna jęczmienia. Była podstawą wyżywienia w Szkocji i północnej Anglii na długo przed tym, jak zaczęto tam uprawiać pszenicę. Niegdyś z mąki jęczmiennej wypiekano chleb, ale z uwagi na małą zawartość glutenu pieczywo takie jest ciężkie i zbite. Można jednakże dodawać ją do wypieku chleba pszennego lub żytniego na zakwasie, co wzbogaci smak i walory odżywcze takiego pieczywa.
Choć nieco uboższa pod względem wartości odżywczych niż pełne ziarno, mąka jęczmienna i tak zawiera wiele cennych składników: białko (ok. 10 g/100 g), błonnik (11 g), potas (223 mg), fosfor (333 mg), magnez (143 mg), wapń (23 mg) i żelazo (1,4 mg), a także witaminy z grupy B. Jęczmień ma najniższy ze wszystkich zbóż indeks glikemiczny – o 2/3 niższy od indeksu pszenicy, co jest ważną informacją dla diabetyków i osób walczących z nadwagą (produkty o wysokim indeksie glikemicznym sprzyjają tyciu). Ponieważ występujący w nim gluten ma inną strukturę, często mogą go spożywać osoby, u których występują reakcje alergiczne na pszenicę.
Medycyna chińska przypisuje jęczmieniowi naturę ochładzającą, a smak słodki i słony. Ma wzmacniać śledzionę-trzustkę, regulować pracę żołądka i wzmacniać jelita, budować krew i płyny Yin, korzystnie wpływać na pęcherzyk żółciowy i nerwy. Wartości lecznicze jęczmienia uznaje także medycyna konwencjonalna. Dzięki wysokiej zawartości rozpuszczalnego błonnika zboże to przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych. Korzyści ze spożywania jęczmienia są tak znaczne, że Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała oświadczenie, że zawarty w jęczmieniu betaglukan (błonnik rozpuszczalny) zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
opakowanie makaronu jęczmiennego świderki
sól
2 garści orzechów włoskich lub po garści włoskich i laskowych
natka pietruszki
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Orzechy zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Ważne, by nie mielić orzechów w młynku do kawy, bo tracą w makaronie aromat. Można je zemleć w młynku do orzechów. Natkę drobno posiekaj. Czosnek zetrzyj lub przeciśnij przez praskę.
Gdy makaron będzie już gotowy odcedź go, ale nie przelewaj zimną wodą, tylko taki gorący wrzuć z powrotem go garnka i szybko wymieszaj ze startymi orzechami, posiekaną natką, oliwą i czosnkiem. Można taki makaron podawać samodzielnie lub jeszcze z sosem pomidorowym i ugotowanymi brokułami lub oliwkami.
(źródło: puszka.pl)
Brak opinii
powrót