Makar gryczan.świderki 250g Bio
cena: 12,50 PLN (netto: 11,88 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: WłochyProducent: Castagno
Atest:
Bioagricert s.r.l.
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.250Masa brutto: 0.270
Cena za jednostkę wagi/objętości: 42.00 PLN
Makaron gryczany produkuje się z mąki uzyskanej z przemiału ziaren gryki. Jest popularną potrawą kuchni chińskiej, a zwłaszcza japońskiej.
Gryka właściwie nie jest zbożem, lecz rośliną z rodziny rdestowatych. Występuje w klimacie umiarkowanym. Pochodzi ze wschodniej i środkowej Azji. Zaczęto ją uprawiać ok. 2000 r. p.n.e. w górskich rejonach północnych Indii (dziś częściowo Pakistan). Stamtąd uprawa zawędrowała do Chin, Korei i Japonii, jednocześnie rozpowszechniając się w Azji Środkowej. Kaszę gryczaną znali już Hunowie, ale jako koczownicy nie wprowadzili jej uprawy do Europy. Gryka w Europie środkowej była znana już w neolicie. W XIII-XIV w. jej uprawa rozpowszechniła się na zachód Europy.
Mąka gryczana jest bardzo wartościowym produktem spożywczym. Zawiera sporo białka (ok. 18, 7 g/100 g), błonnika (ok. 8,5 g), oraz między innymi fosfor (347 mg), potas (254 mg), magnez (231 mg), wapń (18 mg), żelazo (2 mg/100 g), witaminy z grupy B oraz rutynę (uszczelnia naczynia krwionośne i neutralizuje wolne rodniki). Nie zawiera glutenu.
Medycyna chińska przypisuje gryce smak słodki. Ma oczyszczać i wzmacniać jelita oraz poprawiać apetyt. Dzięki rutynie ma wzmacniać naczynia włosowate i krwionośne, zmniejszać ciśnienie krwi, zwiększać obwodowe krążenie w kończynach, a także działać jako antidotum na działanie promieniowania.
ugotowany makaron gryczany
1 duża miska dyni obranej ze skory i pokrojonej w kostkę
4 duże pomidory
asofetida lub cebula
olej do smażenia
½ szkl. śmietany (opcjonalnie)
1 łyżka mąki
sól, pieprz
W garnku rozgrzej olej, podsmaż chwilę asofetidę albo cebulę pokrojoną w kosteczkę, zamieszaj, dodaj dynię. Po chwili dodaj pokrojone pomidory, delikatnie wymieszaj. Śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj do warzyw. Gotuj do miękkości, dopraw do smaku.
Podaj z ugotowanym makaronem gryczanym.
Brak opinii
powrót