Mąka z quinoa 300g Bio
cena: 14,90 PLN (netto: 14,16 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: BoliwiaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.300
Cena za jednostkę wagi/objętości: 49.67 PLN
Skład: zmielone ziarno prosa Qunoia*.
Quinoa, inaczej komosa ryżowa, uprawiana w Ameryce Południowej od 5000 tysięcy lat, była podstawowym pożywieniem Inków i Azteków, którzy nazywali ją „matką zbóż”.
Quinoa, inaczej komosa ryżowa, uprawiana w Ameryce Południowej od 5000 tysięcy lat, była podstawowym pożywieniem Inków i Azteków, którzy nazywali ją „matką zbóż”.
Mąka z quinoa wyróżnia się bogactwem naturalnych składników. Zwiera m.in. pełnowartościowe białko (ok. 14 g/100 g), w którym występują wszystkie aminokwasy niezbędne do rozwoju komórek, a ponadto potas (1040 mg), fosfor (408 mg), magnez (204 mg), wapń (67 mg), cynk (7,5 mg) i żelazo (11 mg), a także witaminy C i z grupy B. Nie zawiera glutenu i jest polecana w diecie bezglutenowej. Ma lekko orzechowy smak.
Medycyna chińska przypisuje komosie ryżowej smak słodki i kwaśny, właściwości ogrzewające i ogólnie wzmacniające cały organizm, a w szczególności Yang nerek.
Bezglutenowe naleśniki
1/3 szkl. mąki z quinoa
1/3 szkl. mąki kukurydzianej
1/3 szkl. mąki owsianej
1 łyżka cukru brązowego
½ łyżeczki soli
3 łyżki oleju
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. mleka
1 jajko
Wymieszaj razem suche składniki, dodaj mleko, jajko i olej. Wlej ok. ¼ szklanki ciasta na patelnię, najlepiej z rusztem. Przewróć naleśnik na drugą stronę gdy zacznie „puchnąć” i pojawią się w nim bąble, zanim te bąble pękną.
Można podawać z dowolnym sosem lub farszem.
1/3 szkl. mąki z quinoa
1/3 szkl. mąki kukurydzianej
1/3 szkl. mąki owsianej
1 łyżka cukru brązowego
½ łyżeczki soli
3 łyżki oleju
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. mleka
1 jajko
Wymieszaj razem suche składniki, dodaj mleko, jajko i olej. Wlej ok. ¼ szklanki ciasta na patelnię, najlepiej z rusztem. Przewróć naleśnik na drugą stronę gdy zacznie „puchnąć” i pojawią się w nim bąble, zanim te bąble pękną.
Można podawać z dowolnym sosem lub farszem.
dodawanie opinii tylko dla zalogowanych
Brak opinii
powrót