Mąka kukurydziana 400g Bio
cena: 5,30 PLN (netto: 5,04 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: HolandiaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.400Masa brutto: 0.410
Cena za jednostkę wagi/objętości: 13.25 PLN
Kukurydza to jedna z najważniejszych roślin uprawnych świta, wykorzystywana już od 5 tysięcy lat. Po odkryciu Ameryki przez Kolumba jej uprawa rozprzestrzeniła się na inne kontynenty.
Mąka kukurydziana powstaje ze zmielenia ziaren. Jest powszechnie wykorzystywana do wypieku ciast i pieczywa z uwagi na dużą zawartość skrobi. Wyrabia się z niej na przykład słynne tortillas. Zawiera cenne składniki odżywcze: białko (7 g/100 g), potas (287 mg), magnez (127 mg), fosfor (210 mg), wapń (7 mg) i żelazo (2,7 mg), a także witaminy A, E i z grupy B. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu.
Kukurydza uznawana jest za roślinę leczniczą. Według ajurwedy pobudza metabolizm i proces utleniania. Medycyna chińska określa ją jako pokarm neutralny o słodkim smaku i przypisuje jej działanie moczopędne i wzmacniające serce. Wspomagać ma odchudzanie usuwając nadmiar wody z tkanek. Ma także korzystnie wpływać na żołądek, poprawiać apetyt i regulować trawienie, dobrze wpływać na zęby i dziąsła, zwiększać energię nerek i pomagać przy osłabieniu funkcji seksualnych.
Tortilla elastyczna (do zawijania farszu)
mąka kukurydziana
mąka pszenna (biała lub razowa, orkiszowa, żytnia)
olej
sól
1 część mąki kukurydzianej gotuj w 2 częściach wody z łyżką oleju i pół łyżeczki soli. Kiedy zgęstnieje, dodaj drugą łyżkę oleju i wymieszaj. Gdy ostygnie dodaj tyle mąki pszennej, aby zagnieść elastyczne ciasto. Podziel na kuleczki i wałkuj placuszki. Każdy kładź na suchą i rozgrzaną patelnię. Piecz chwilę z obu stron.
(źródło: puszka.pl)
Brak opinii
powrót