Kukurydza 500g Bio
cena: 5,50 PLN (netto: 5,23 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: HolandiaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.500Masa brutto: 0.510
Cena za jednostkę wagi/objętości: 11.00 PLN
Kukurydza to jedna z najważniejszych roślin uprawnych świta, wykorzystywana już od 5 tysięcy lat. Po odkryciu Ameryki przez Kolumba jej uprawa rozprzestrzeniła się na inne kontynenty.
W zależności od odmiany ziarno zawiera 60–70% skrobi, 9–14% białka, 4–8% tłuszczu. Jest bogata w witaminy z grupy B, zawiera też sporo witaminy D, E, A i K, a także sole potasu, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, wapnia, selenu i cynku oraz śladowe ilości kobaltu, jodu i bromu. Dzięki obecności selenu, któremu towarzyszy witamina E, przypisuje się jej duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. 100 g kukurydzy nieprzetworzonej to około 110 kilokalorii. Kukurydza z puszki zawiera o 2/3 mniej skrobi niż świeża, natomiast 5 razy więcej cukru oraz bardzo dużo soli.
Uznawana jest także za roślinę leczniczą. Ajurweda przypisuje jej pobudznie metabolizmu i procesów utleniania. Medycyna chińska określa ją jako pokarm neutralny o słodkim smaku i przypisuje jej działanie moczopędne i wzmacniające serce. Wspomagać ma odchudzanie usuwając nadmiar wody z tkanek. Ma także korzystnie wpływać na żołądek, poprawiać apetyt i regulować trawienie, dobrze wpływać na zęby i dziąsła, zwiększać energię nerek i pomagać przy osłabieniu funkcji seksualnych. W leczeniu chorób nerek zaleca się picie wywaru z pełnych suszonych ziaren.
Kukurydza po indiańsku
4 szkl. pełnoziarnistej suszonej kukurydzy, namoczonej przez 24 godziny
8 szkl. wody
½–¾ szkl. przesianego popiołu drzewnego (opcjonalnie)
1 łyżeczka soli morskiej
Wymieszaj w szybkowarze wszystkie składniki oprócz soli. Doprowadź do najwyższego ciśnienia i gotuj 30 minut. Zdejmij z ognia i poczekaj, aż ciśnienie spadnie. Przepłucz w durszlaku ugotowane ziarno. Otoczki powinny być luźne i oddzielić się w wodzie. Jeśli nadal przylegają do ziaren i są twarde, dodaj trochę więcej popiołu i gotuj jeszcze przez 10 minut. Wsyp kukurydzę z powrotem do szybkowaru. Dodaj sól i zalej świeżą wodą. Zwiększ ciśnienie i gotuj 50-60 minut. Wystarcza na 8 porcji.
(źródło: P. Pitchford, Odżywianie dla zdrowia)
Brak opinii
powrót