Kasza orkiszowa 500g Bio
cena: 8,80 PLN (netto: 8,36 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: PolskaProducent: Bio Babalscy
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.500Masa brutto: 0.510
Cena za jednostkę wagi/objętości: 17.60 PLN
Kasza orkiszowa wytwarzana jest z łamanego ziarna pszenicy orkiszowej. Choć nieco uboższa w składniki odżywcze od pełnego ziarna, pozwala na szybkie przygotowanie wartościowego posiłku.
Spokrewniony z pszenicą orkisz pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Na Bliskim Wschodzie uprawiano go już ponad 9 tysięcy lat temu. Germanie cenili go jako pokarm dodający sił. W starożytnym Rzymie był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Propagowała go św. Hildegarda, mistyczka niemiecka, jako pokarm sprzyjający harmonii ciała i ducha, zapewniający „dobrą krew” oraz poprawiający nastrój.
Uważany jest za jedno z najlepszych dla człowieka zbóż – jest ciepły, tłusty, o przyjemnym orzechowym smaku, bogatszy w składniki odżywcze niż większość odmian pszenicy (15 g białka/100 g suchego produktu). Zawiera wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A, B1, B2, B6, D, E oraz żelazo, magnez, fosfor i wapń. Choć zawiera gluten, często tolerują go osoby uczulone na pszenicę, a nawet chorzy na celiakię. Jego ważną zaletą jest łatwo rozpuszczalny w wodzie błonnik, który umożliwia właściwe przyswajanie składników odżywczych przez ludzki organizm.
Medycyna chińska przypisuje mu naturę ogrzewającą i smak słodki. Ma wzmacniać śledzionę-trzustkę, działać nawilżająco i odżywiać płyny Yin. Szczególnie korzystny ma być dla osób niedoborowych o wątłej budowie. Stosowany jest w leczeniu biegunki, zaparć (pełnoziarnisty), zaburzeń trawiennych, zapalenia okrężnicy i nieprawidłowej pracy jelit. Ma zapobiegać powstawaniu kamieni żółciowych i obniżać poziom cholesterolu we krwi.
Gorzki – wrzątek, kurkuma
Słodki – marchew, pietruszka
Ostry – por, seler, cebula, pieprz
Słony – sól
Kwaśny – kasza orkiszowa
Gotujemy, aż warzywa i kasza zmiękną i dodajemy:
G – tymianek
Sł – oliwę z oliwek lub masło
O – zmiażdżony ząbek czosnku
Sn – sos sojowy
Na talerzu posypujemy zupę natką pietruszki
(źródło: kuchnia-kuchnia.pl)
Brak opinii
powrót