Kasza jęczmienna wiejska 500g Bio
cena: 6,10 PLN (netto: 5,80 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: PolskaProducent: Bio Babalscy
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.500Masa brutto: 0.515
Cena za jednostkę wagi/objętości: 12.20 PLN
Jęczmień to rodzaj zboża z rodziny wiechlinowatych, wywodzący się ze stref umiarkowanych półkuli północnej. Najstarsze dowody na uprawę jęczmienia pochodzą z Bliskiego Wschodu i są datowane na VII tysiąclecie p.n.e.
Kasza jęczmienna wiejska to obłuszczone i połamane ziarno jęczmienia. Choć nieco uboższa pod względem wartości odżywczych niż pełne ziarno, i tak zawiera wiele cennych składników: białko (ok. 10 g/100 g), błonnik (15,6 g), potas (280 mg), fosfor (221 mg), magnez (79 mg), wapń (29 mg) i żelazo (2,5 mg), a także witaminy A i z grupy B. Jęczmień ma najniższy ze wszystkich zbóż indeks glikemiczny – o 2/3 niższy od indeksu pszenicy, co jest ważną informacją dla diabetyków i osób walczących z nadwagą (produkty o wysokim indeksie glikemicznym sprzyjają tyciu). Ponieważ występujący w nim gluten ma inną strukturę, często mogą go spożywać osoby, u których występują reakcje alergiczne na pszenicę.
Medycyna chińska przypisuje jęczmieniowi naturę ochładzającą, a smak słodki i słony. Ma wzmacniać śledzionę-trzustkę, regulować pracę żołądka i wzmacniać jelita, budować krew i płyny Yin, korzystnie wpływać na pęcherzyk żółciowy i nerwy. Wartości lecznicze jęczmienia uznaje także medycyna konwencjonalna. Dzięki wysokiej zawartości rozpuszczalnego błonnika zboże to przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych. Korzyści ze spożywania jęczmienia są tak znaczne, że Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała oświadczenie, że zawarty w jęczmieniu betaglukan (błonnik rozpuszczalny) zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
200 g selera naciowego
10 małych pieczarek marynowanych
1 szkl. wody
puszka pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, inne przyprawy (np.cząber i siemię lniane)
Ugotuj kaszę na sypko i zostaw do ostygnięcia.
Seler naciowy pokrój w kostkę i upraż delikatnie na suchej patelni. Dodaj marynowane pieczarki pokrojone na 4 części i zalej szklanką wody. Duś na patelni pod przykryciem ok. 15-20 minut. Następnie dodaj pokrojone pomidory z puszki i posiekane ząbki czosnku. Przypraw wedle uznania i wymieszaj. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 10-15 minut.
Na sam koniec dodaj kaszę jęczmienną i dokładnie wymieszaj. Zostaw jeszcze na 5 minut na ciepłej patelni, żeby wszystko razem ładnie zgęstniało.
(źródło: puszka.pl)
Brak opinii
powrót