Kasza jęczmienna pęczak 500g Bio
cena: 5,80 PLN (netto: 5,51 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: PolskaProducent: Bio Babalscy
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.500Masa brutto: 0.515
Cena za jednostkę wagi/objętości: 11.60 PLN
Jęczmień to rodzaj zboża z rodziny wiechlinowatych, wywodzący się ze stref umiarkowanych półkuli północnej. Najstarsze dowody na uprawę jęczmienia pochodzą z Bliskiego Wschodu i są datowane na VII tysiąclecie p.n.e.
Kasza jęczmienna pęczak to całe, obłuszczone i polerowane ziarno jęczmienia. Choć nieco uboższa pod względem wartości odżywczych niż pełne ziarno, i tak zawiera wiele cennych składników: białko (ok. 10 g/100 g), błonnik (15,6 g), potas (280 mg), fosfor (221 mg), magnez (79 mg), wapń (29 mg) i żelazo (2,5 mg), a także witaminy A i z grupy B. Jęczmień ma najniższy ze wszystkich zbóż indeks glikemiczny – o 2/3 niższy od indeksu pszenicy, co jest ważną informacją dla diabetyków i osób walczących z nadwagą (produkty o wysokim indeksie glikemicznym sprzyjają tyciu). Ponieważ występujący w nim gluten ma inną strukturę, często mogą go spożywać osoby, u których występują reakcje alergiczne na pszenicę.
Medycyna chińska przypisuje jęczmieniowi naturę ochładzającą, a smak słodki i słony. Ma wzmacniać śledzionę-trzustkę, regulować pracę żołądka i wzmacniać jelita, budować krew i płyny Yin, korzystnie wpływać na pęcherzyk żółciowy i nerwy. Wartości lecznicze jęczmienia uznaje także medycyna konwencjonalna. Dzięki wysokiej zawartości rozpuszczalnego błonnika zboże to przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych. Korzyści ze spożywania jęczmienia są tak znaczne, że Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała oświadczenie, że zawarty w jęczmieniu betaglukan (błonnik rozpuszczalny) zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
kasza jęczmienna pęczak
soczewica zielona
(w proporcjach wg. gustu, 1:1 albo 1 porcja soczewicy i 2 porcje kaszy)
sól
Do gotującej się wody wsyp opłukaną kaszę i soczewicę. Po pewnym czasie posól. Gotuj do miękkości, ok. 30 minut.
Podawaj z sosem grzybowym, pieczarkowym lub uduszoną cebulką.
(źródło: puszka.pl)
Brak opinii
powrót