Figi 1kg Bio
cena: 56,90 PLN (netto: 52,35 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: TurcjaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 1.000Masa brutto: 1.010
Cena za jednostkę wagi/objętości: 47.90 PLN
Figowiec pochodzi najpewniej ze środkowo-zachodniej Azji lub Azji Mniejszej. Dziś uprawia się go w licznych krajach obszaru tropikalnego i subtropikalnego, na terenach śródziemnomorskich, w Gruzji, Armenii, Kalifornii i innych krajach. Był już znany ludziom neolitu. Pierwsze udokumentowane uprawy występowały w Sumerze, a następnie w Egipcie (zachowały się płaskorzeźby przedstawiające zbiory fig z ok. 2500 r. p.n.e.), gdzie figowiec należał do ważniejszych roślin uprawnych. W IX w. p.n.e. Grecy rozpoczęli uprawę figowca początkowo na wyspach Morza Egejskiego, a potem rozpowszechnili ją w całym basenie Morza Śródziemnego. Oni też opracowali sztuczne zapylanie tych roślin.
Figi suszone zawierają najwięcej błonnika ze wszystkich bakalii, przez co przyśpieszają trawienie i pomagają w zmniejszaniu zaparć. W 100 g fig znajduje się 18 g błonnika, 1100 mg potasu, 280 mg wapnia, 80 mg magnezu oraz 4,2 mg żelaza.
W krajach południowych medycyna ludowa zaleca figi przy schorzeniach sercowo-naczyniowych i niedokrwistości, jak również w nieżytach żołądka i zaparciach. Medycyna chińska przypisuje im wpływ na żołądek i śledzionę-trzustkę, oczyszczanie jelit, działanie odtruwające oraz nawilżanie płuc i jelita grubego, jak również silne działanie alkalizujące. Przy suchym kaszlu zaleca picie kilka razy dziennie pół szklanki wywaru i jedzenie 1-2 fig z krótko gotowanego kompotu figowego.
Makaronowa sałatka wenecka
500 g makaronu rurek
400 g sera mozarella
5 fig
100 g pestek słonecznika
sos:
1 cebula
6 łyżek octu winnego
5 łyżek oleju
sól
pieprz
szczypta cukru
bazylia
Makaron gotuj 8 minut we wrzącej wodzie. Pestki słonecznika upraż na rumiano na patelni bez tłuszczu. Cebulę posiekaj. Ocet, olej, sól, pieprz, cukier i posiekaną cebulę wymieszaj. Polej sosem makaron i pestki i odstaw na 30 minut.
Figi i mozarellę drobno pokrój i dodaj do sałatki.
(źródło: puszka.pl)
Brak opinii
powrót