Daktyle bez pestek 500g Bio
cena: 18,90 PLN (netto: 17,39 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: TunezjaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.500Masa brutto: 0.503
Cena za jednostkę wagi/objętości: 37.80 PLN
Daktyle to owoce najstarszego drzewa owocowego na świecie, uprawianego już 4 tysiące lat p.n.e. Berberyjski lud Tuaregów ma dla nich taki sam szacunek, z jakim my odnosimy się do chleba, i wierzy, że jeden daktyl może wyżywić człowieka przez trzy dni (pierwszego dnia zjada się skórkę, drugiego słodki miąższ, trzeciego mąkę z pestki).
Pozostają na drzewie do wyschnięcia. Suszenie nie powoduje większych zmian w wartościach odżywczych owocu, ponieważ zawiera on stosunkowo niewiele wody. Są źródłem cukrów prostych (73 g/100 g) bezpośrednio wchłanianych przez organizm, dlatego stanowią doskonałe źródło energii dla uprawiających ruch fizyczny i uzupełniają niedobory glikogenu (zapasowego surowca energetycznego) w wątrobie i mięśniach. Zawierają naturalne salicylany działające jak aspiryna, dzięki czemu wykazują właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Zawierają witaminę A, C, B1, B2 i PP, żelazo, fosfor i magnez. Ze względu na sporą zawartość potasu zalecane są osobom chorym na nadciśnienie, po ciężkim wysiłku fizycznym oraz przy intensywnym poceniu się. Dzięki sporej ilości błonnika zapobiegają zaparciom.
Choć bardzo słodkie, nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi. Badania przeprowadzone w ośrodku medycznym im. Majmonidesa i Instytucie Technologii Technion w Hajfie wykazały, że chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Medycyna chińska przypisuje im właściwości ogrzewające, łagodzenie stanów niedoborów i objawów menopauzy.
Daktyle z masłem orzechowym
Przekrojone na pół daktyle napełnij dowolnym ekologicznym jednoskładnikowym masłem orzechowym. Można posypać wiórkami kokosowymi lub dowolnymi sproszkowanymi orzechami.
Podaj jako osobny deser.
Brak opinii
powrót