Ciecierzyca 400g Bio
cena: 8,90 PLN (netto: 8,46 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: TurcjaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.400Masa brutto: 0.410
Cena za jednostkę wagi/objętości: 22.25 PLN
Ciecierzyca pospolita, inaczej groch włoski, pochodzi prawdopodobnie z zachodniej Azji. Jest bardzo popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego, na Bliskim Wschodzie i w Azji. Należy do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka .Używana jest jako surowiec do kotletów, pasztetów, sałatek, dodatek do warzyw duszonych oraz pasty hummus. Wyrabia się z niej mąkę używaną do sporządzania pakory. Potrawom z ciecierzycy od zawsze przypisywano działanie wzmacniające odporność organizmu, a także poprawiające stan włosów i skóry.
Nasiona ciecierzycy są twarde, spoiste, podobne do orzecha. Zawierają dużo białka (21,7 g/100 g) o korzystnym składzie aminokwasowym, błonnika pokarmowego (ok. 18 g) oraz cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są również bogate w fosfor (366 mg), potas (875 mg), wapń (105 mg) i magnez (115 mg), występuje w nich większość witamin z grupy B i żelazo (6,2 mg).
Medycyna chińska przypisuje jej smak słodki. Ma korzystnie wpływać na trzustkę, żołądek i serce.
Hummus
400 g ciecierzycy
200 g tahini (pasty z sezamu)
4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
4 łyżki soku z limonki lub cytryny
2 łyżki oleju sezamowego
sól, pieprz cayenne
oliwa extra vergine do polania
Ciecierzycę namocz na noc, ugotuj do miękkości w świeżej, niesolonej wodzie. Odcedź i zachowaj wodę z gotowania. Zmiksuj ziarna na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki, powoli i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj odrobinę wody i oliwę. Dopraw do smaku. Gdy się „przegryzie”, podaj obficie polaną oliwą.
Brak opinii
powrót