Chleb eseński z kiełk. pszenicy 400g Bio
cena: 16,60 PLN (netto: 15,27 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: HolandiaProducent: TerraSana
Atest:
Skal 001178
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.400Masa brutto: 0.436
Cena za jednostkę wagi/objętości: 41.50 PLN
Chleb eseński z kiełków pszenicy Bio wytwarzany jest ze skiełkowanego ziarna pszenicy . Zawiera wiele cennych składników odżywczych, a także enzymów, które nie uległy zniszczeniu w procesie wypiekania.
Pszenica jest pokarmem wartościowym, bogatym w związki mineralne (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza) oraz witaminy B1, B2, D, E, K, PP. Wchłania z żyznej gleby więcej minerałów niż inne zboża. Jej profil podobny jest do profilu ludzkiego ciała pod względem zawartych w niej składników odżywczych, dlatego często uważana jest za idealny pokarm wspierający rozwój człowieka, zarówno fizyczny, jak i duchowy.
Medycyna chińska przypisuje pszenicy lecznicze właściwości związane z jej ochładzającą naturą oraz smakiem słodkim i słonym. Ma więc stymulować pracę nerek, odbudowywać płyny Yin, jako jeden z nielicznych pokarmów oddziaływać bezpośrednio na ciało i duszę. Ponieważ ma wyciszać i koncentrować umysł, stosowana bywa przy palpitacjach, bezsenności, nerwowości, problemach związanych z menopauzą czy braku stabilności emocjonalnej. Ma pobudzać wzrost oraz budowę tkanki tłuszczowej, dlatego zalecana jest dzieciom i osobom o wątłej budowie, nie wskazana zaś dla osób otyłych i z nowotworami lub guzami. Stosowana też jest w przypadkach biegunki, potów nocnych, ma łagodzić pragnienie, nawilżać spierzchnięte usta i wysuszone gardło.
Obecnie pszenica często wywołuje reakcje alergiczne. Dotyczy to jednak przede wszystkim mąki, która jełczeje na skutek utleniania. Zdarza się, że osoby uczulone na produkty z mąki przetworzonej mogą spożywać chleb esseński wytwarzany ze skiełkowanego ziarna.
Brak opinii
powrót