Żurawina suszona 500g Bio
cena: 35,20 PLN (netto: 32,38 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: KanadaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.500Masa brutto: 0.503
Cena za jednostkę wagi/objętości: 70.40 PLN
Żurawina błotna była niegdyś pospolitą rośliną występującą na torfowiskach i w lasach bagiennych Europy północnej i wschodniej, Syberii, Kanady i Stanów Zjednoczonych. W tej chwili w Europie występuje coraz rzadziej z uwagi na meliorację bagien i torfowisk. W Polsce rośnie w Puszczy Knyszyńskiej, Białowieskiej i na Pomorzu Zachodnim.
To cenne źródło składników odżywczych. Zawiera witaminy A i C (12 mg/100 g owoców) oraz witaminy z grupy B, a ponadto karotenoidy, sole mineralne oraz kwasy organiczne (skrobiowy i cytrynowy), które działają przeciwgorączkowo i wzmacniają odporność organizmu. Zawartość kwasu benzoesowego powoduje wyjątkową łatwość przechowywania owoców.
Te owoce o cierpkim, charakterystycznym smaku od setek lat znane są ze swoich leczniczych właściwości. Medycyna chińska i ludowa przypisuje im silne działanie antybakteryjne i wykorzystuje przy leczeniu dróg moczowych. Żurawina ma być również naturalnym antyutleniaczem, działać wzmacniająco, obniżać ciśnienie, ułatwiać trawienie, wpływać korzystnie na pracę jelit i pobudzać do działania trzustkę, co jest istotne dla chorych na cukrzycę.
Babeczki jaglane z żurawiną
4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
ok. 45 dag mąki pszennej
4 dag drożdży
2 łyżki masła
3 jaja bio ekologiczne
10 dag cukru
200 ml mleka
szczypta soli
10 dag suszonej żurawiny
polewa czekoladowa
zielony lukier do dekoracji
Z łyżki mąki, odrobiny mleka, cukru i drożdży przygotuj zaczyn o konsystencji gęstej śmietany i pozostaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski i ogrzej ją. Jaja utrzyj z cukrem do białości, dodaj wanilię. Dodaj jaja do mąki razem z zaczynem, dodaj kaszę, szczyptę soli, stopione i schłodzone masło. Wyrób gładkie ciasto do chwili, aż zacznie odstawać od ręki. Pod koniec wyrabiania dodaj suszoną żurawinę (odrobinę zostaw do dekoracji). Pozostaw w cieple do wyrośnięcia. Wyłóż ciasto do wysmarowanych foremek i upiecz na złoty kolor. Po ostudzeniu polej polewą czekoladową, udekoruj lukrem i żurawiną.
(źródło: gotujmy.pl)
Brak opinii
powrót