Żurawina suszona 100g Bio
cena: 9,70 PLN (netto: 8,92 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: KanadaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.100Masa brutto: 0.102
Cena za jednostkę wagi/objętości: 97.00 PLN
Żurawina błotna była niegdyś pospolitą rośliną występującą na torfowiskach i w lasach bagiennych Europy północnej i wschodniej, Syberii, Kanady i Stanów Zjednoczonych. W tej chwili w Europie występuje coraz rzadziej z uwagi na meliorację bagien i torfowisk. W Polsce rośnie w Puszczy Knyszyńskiej, Białowieskiej i na Pomorzu Zachodnim.
To cenne źródło składników odżywczych. Zawiera witaminy A i C (12 mg/100 g owoców) oraz witaminy z grupy B, a ponadto karotenoidy, sole mineralne oraz kwasy organiczne (skrobiowy i cytrynowy), które działają przeciwgorączkowo i wzmacniają odporność organizmu. Zawartość kwasu benzoesowego powoduje wyjątkową łatwość przechowywania owoców.
Te owoce o cierpkim, charakterystycznym smaku od setek lat znane są ze swoich leczniczych właściwości. Medycyna chińska i ludowa przypisuje im silne działanie antybakteryjne i wykorzystuje przy leczeniu dróg moczowych. Żurawina ma być również naturalnym antyutleniaczem, działać wzmacniająco, obniżać ciśnienie, ułatwiać trawienie, wpływać korzystnie na pracę jelit i pobudzać do działania trzustkę, co jest istotne dla chorych na cukrzycę.
Sos-galaretka z żurawiny
1 opakowanie owoców żurawiny
1/2 szklanki wody
skórka z 1 cytryny
5 łyżek soku z pomarańczy
1 szklanka cukru
Wsyp do garnka żurawinę, skórkę startą z cytryny i zalej sokiem z pomarańczy oraz wodą. Gotuj pod przykryciem około 10-12 min. Jeśli po tym czasie żurawina będzie miękka, utrzyj ją w mikserze na jednolitą masę.
Tak przygotowaną masę przełóż do garnka i dodaj cukier. Gotuj na małym ogniu przez 2 minut, często mieszając, aż cukier się rozpuści, a następnie pozostaw w garnku do wystudzenia. Przełóż masę do foremek (np. takich od muffinek) lub miseczek i chłodzić kilka godzin pod przykryciem w lodówce.
Ten sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
(źródło: kulinaria.foody.pl)
Brak opinii
powrót