Sos pomidorowy wegetariański Bolognese 350g Bio
cena: 12,30 PLN (netto: 11,32 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: NiemcyProducent: Zwergenwiese
Atest:
DE-024-Oko-Kontrollste
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.350Masa brutto: 0.560
Cena za jednostkę wagi/objętości: 35.14 PLN
Skład: przecier pomidorowy* 66%, mąka sojowa* 16%, woda, syr
Sos pomidorowy wegetariański Bolognese Bio jest kompozycją wielu składników pochodzących z upraw ekologicznych, połączeniu których zawdzięcza wyjątkowe walory odżywcze i smakowe. Jego podstawę stanowi przecier pomidorowy, a charakterystyczny smak zawdzięcza dodatkowi mąki sojowej, płatków drożdżowych oraz przypraw i ziół.
Pomidory to bogate źródło witaminy C, A i z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają też sporo soli mineralnych, np. potasu (280 mg) oraz kwasów organicznych – cytrynowego i jabłkowego, a także kwasu foliowego i nikotynowego. Występujące w nich pektyny (błonnik) wspomagają obniżanie zawartości cholesterolu we krwi. Odkryto w nich również likopen, który jest jednym z najlepszych antyutleniaczy. Przypuszcza się, że antyutleniacze chronią przed wieloma chorobami, a zwłaszcza nowotworami.
Soja jest uznawana za roślinę o leczniczych właściwościach. Badania wykazały, że białko soi obniża poziom cholesterolu we krwi, choć równocześnie jest silnym alergenem. Wykorzystuje się je także w leczeniu zespołu napięcia przedmiesiączkowego, w profilaktyce osteoporozy i dolegliwości związanych z menopauzą. Mąkę sojową charakteryzują cenne wartości odżywcze, podobnie jak pełne ziarna. Zawiera m.in. białko (38 g/100 g), potas (1670 mg), wapń (210 mg), żelazo (69 mg), witaminy A i z grupy B.
Innym ważnym składnikiem sosu są drożdże, od lat uznawane za bogate źródło składników odżywczych, w tym białka (50 g/100g), witamin z grupy B, niacyny, fosforu. Mogą także zawierać cenną i rzadką witaminę B12.
Sos pomidorowy wegetariański Bolognese Bio jest kompozycją wielu składników pochodzących z upraw ekologicznych, połączeniu których zawdzięcza wyjątkowe walory odżywcze i smakowe. Jego podstawę stanowi przecier pomidorowy, a charakterystyczny smak zawdzięcza dodatkowi mąki sojowej, płatków drożdżowych oraz przypraw i ziół.
Pomidory to bogate źródło witaminy C, A i z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają też sporo soli mineralnych, np. potasu (280 mg) oraz kwasów organicznych – cytrynowego i jabłkowego, a także kwasu foliowego i nikotynowego. Występujące w nich pektyny (błonnik) wspomagają obniżanie zawartości cholesterolu we krwi. Odkryto w nich również likopen, który jest jednym z najlepszych antyutleniaczy. Przypuszcza się, że antyutleniacze chronią przed wieloma chorobami, a zwłaszcza nowotworami.
Soja jest uznawana za roślinę o leczniczych właściwościach. Badania wykazały, że białko soi obniża poziom cholesterolu we krwi, choć równocześnie jest silnym alergenem. Wykorzystuje się je także w leczeniu zespołu napięcia przedmiesiączkowego, w profilaktyce osteoporozy i dolegliwości związanych z menopauzą. Mąkę sojową charakteryzują cenne wartości odżywcze, podobnie jak pełne ziarna. Zawiera m.in. białko (38 g/100 g), potas (1670 mg), wapń (210 mg), żelazo (69 mg), witaminy A i z grupy B.
Innym ważnym składnikiem sosu są drożdże, od lat uznawane za bogate źródło składników odżywczych, w tym białka (50 g/100g), witamin z grupy B, niacyny, fosforu. Mogą także zawierać cenną i rzadką witaminę B12.
Sos pomidorowy wegetariański Bolognese Bio to produkt gotowy do spożycia. Może być doskonałym dodatkiem do dań grillowanych, kasz, makaronów i ziemniaków, a także kanapek.
dodawanie opinii tylko dla zalogowanych
Brak opinii
powrót