Sos pomidorowy warzywny Bolognese 350g Bio
cena: 12,30 PLN (netto: 11,32 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: NiemcyProducent: Zwergenwiese
Atest:
DE-024-Oko-Kontrollste
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.350Masa brutto: 0.560
Cena za jednostkę wagi/objętości: 35.14 PLN
Skład: przecier pomidorowy* 54%, bakłażan*, cukinia*, papryk
Sos pomidorowy warzywny Bolognese Bio jest kompozycją wielu składników pochodzących z upraw ekologicznych, połączeniu których zawdzięcza wyjątkowe walory odżywcze i smakowe. Jego podstawę stanowi przecier pomidorowy, a charakterystyczny smak zawdzięcza dodatkowi bakłażanów, cukinii, przypraw oraz ziół.
Pomidory to bogate źródło witaminy C, A i z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają też sporo soli mineralnych, np. potasu (280 mg) oraz kwasów organicznych – cytrynowego i jabłkowego, a także kwasu foliowego i nikotynowego. Występujące w nich pektyny (błonnik) wspomagają obniżanie zawartości cholesterolu we krwi. Odkryto w nich również likopen, który jest jednym z najlepszych antyutleniaczy. Przypuszcza się, że antyutleniacze chronią przed wieloma chorobami, a zwłaszcza nowotworami.
Bakłażan, a właściwie psianka podłużna, pochodzi z Indii, gdzie rośnie w stanie dzikim. Najstarsza wzmianka o tej roślinie sięga 1500 r. p.n.e. W V wieku p.n.e. zaczęli go hodować Chińczycy, później Arabowie. Do Europy przywędrował w średniowieczu – najpierw do Włoch i Francji. W Polsce zaczęto jadać bakłażany dopiero w XIX w. Bakłażan zawiera dużo błonnika, wapnia, żelaza, fosforu i potasu oraz witaminy C. Jest to warzywo dość ciężkostrawne, choć niskokaloryczne. Uważany jest za afrodyzjak.
Cukinia, zwana w Polsce także kabaczkiem, to odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę tę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd jej nazwa (od wł. zucchini). To niskokaloryczne warzywo ceni się za doskonały smak. Jego zaletą jest działanie odkwaszające organizm oraz sprzyjające przemianie materii. Zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP i B1 oraz karoten.
Sos pomidorowy warzywny Bolognese Bio jest kompozycją wielu składników pochodzących z upraw ekologicznych, połączeniu których zawdzięcza wyjątkowe walory odżywcze i smakowe. Jego podstawę stanowi przecier pomidorowy, a charakterystyczny smak zawdzięcza dodatkowi bakłażanów, cukinii, przypraw oraz ziół.
Pomidory to bogate źródło witaminy C, A i z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają też sporo soli mineralnych, np. potasu (280 mg) oraz kwasów organicznych – cytrynowego i jabłkowego, a także kwasu foliowego i nikotynowego. Występujące w nich pektyny (błonnik) wspomagają obniżanie zawartości cholesterolu we krwi. Odkryto w nich również likopen, który jest jednym z najlepszych antyutleniaczy. Przypuszcza się, że antyutleniacze chronią przed wieloma chorobami, a zwłaszcza nowotworami.
Bakłażan, a właściwie psianka podłużna, pochodzi z Indii, gdzie rośnie w stanie dzikim. Najstarsza wzmianka o tej roślinie sięga 1500 r. p.n.e. W V wieku p.n.e. zaczęli go hodować Chińczycy, później Arabowie. Do Europy przywędrował w średniowieczu – najpierw do Włoch i Francji. W Polsce zaczęto jadać bakłażany dopiero w XIX w. Bakłażan zawiera dużo błonnika, wapnia, żelaza, fosforu i potasu oraz witaminy C. Jest to warzywo dość ciężkostrawne, choć niskokaloryczne. Uważany jest za afrodyzjak.
Cukinia, zwana w Polsce także kabaczkiem, to odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę tę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd jej nazwa (od wł. zucchini). To niskokaloryczne warzywo ceni się za doskonały smak. Jego zaletą jest działanie odkwaszające organizm oraz sprzyjające przemianie materii. Zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP i B1 oraz karoten.
Sos pomidorowy warzywny Bolognese Bio to produkt gotowy do spożycia. Może być doskonałym dodatkiem do dań grillowanych, kasz, makaronów i ziemniaków, a także kanapek.
dodawanie opinii tylko dla zalogowanych
Brak opinii
powrót