Sos pomidorowy Sycylijski 350g Bio
cena: 12,30 PLN (netto: 11,32 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: NiemcyProducent: Zwergenwiese
Atest:
DE-024-Oko-Kontrollste
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.350Masa brutto: 0.560
Cena za jednostkę wagi/objętości: 35.14 PLN
Skład: pomidory* 53%, przecier pomidorowy* 26%, cebula*, oli
Sos pomidorowy Sycylijski Bio jest kompozycją wielu składników pochodzących z upraw ekologicznych, połączeniu których zawdzięcza wyjątkowe walory odżywcze i smakowe. Jego podstawę stanowią pomidory, a charakterystyczny smak zawdzięcza dodatkowi oliwek i kaparów.
Pomidory to bogate źródło witaminy C, A i z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają też sporo soli mineralnych, np. potasu (280 mg) oraz kwasów organicznych – cytrynowego i jabłkowego, a także kwasu foliowego i nikotynowego. Występujące w nich pektyny (błonnik) wspomagają obniżanie zawartości cholesterolu we krwi. Odkryto w nich również likopen, który jest jednym z najlepszych antyutleniaczy. Przypuszcza się, że antyutleniacze chronią przed wieloma chorobami, a zwłaszcza nowotworami.
Oliwki są dobrym źródłem witaminy E, zwanej witaminą młodości. Zawierają także antyoksydanty, jednonienasycone kwasy tłuszczowe wpływające na obniżenie we krwi poziomu „złego” cholesterolu, oraz związki mineralne (magnez 15 mg, siarka 16 mg, fosfor 7 mg, potas 44 mg, wapń 54 mg, mangan 0,06 mg, miedź 0, 48 mg, żelazo 0,59 mg, cynk 0,25 mg) i witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C. Medycyna chińska przypisuje im smak kwaśny i słodki oraz działanie lecznicze w przypadku biegunek.
Kapary to pąki krzewu kaparowego, zbierane ręcznie i marynowane w oleju, zalewie solnej lub octowej. Mają pikantny, cierpki smak. Są popularną przyprawą w kuchni włoskiej, zwłaszcza jako dodatek do drobiu, ryb, sosu pomidorowego, sałatek, pizzy i dań pikantnych. Doskonale smakują w połączeniu z oregano, bazylią, czosnkiem, estragonem i marynowanymi oliwkami. Należy jednak unikać duszenia kaparów w wysokich temperaturach, bowiem tracą wówczas swój niepowtarzalny smak.
Sos pomidorowy Sycylijski Bio jest kompozycją wielu składników pochodzących z upraw ekologicznych, połączeniu których zawdzięcza wyjątkowe walory odżywcze i smakowe. Jego podstawę stanowią pomidory, a charakterystyczny smak zawdzięcza dodatkowi oliwek i kaparów.
Pomidory to bogate źródło witaminy C, A i z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają też sporo soli mineralnych, np. potasu (280 mg) oraz kwasów organicznych – cytrynowego i jabłkowego, a także kwasu foliowego i nikotynowego. Występujące w nich pektyny (błonnik) wspomagają obniżanie zawartości cholesterolu we krwi. Odkryto w nich również likopen, który jest jednym z najlepszych antyutleniaczy. Przypuszcza się, że antyutleniacze chronią przed wieloma chorobami, a zwłaszcza nowotworami.
Oliwki są dobrym źródłem witaminy E, zwanej witaminą młodości. Zawierają także antyoksydanty, jednonienasycone kwasy tłuszczowe wpływające na obniżenie we krwi poziomu „złego” cholesterolu, oraz związki mineralne (magnez 15 mg, siarka 16 mg, fosfor 7 mg, potas 44 mg, wapń 54 mg, mangan 0,06 mg, miedź 0, 48 mg, żelazo 0,59 mg, cynk 0,25 mg) i witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C. Medycyna chińska przypisuje im smak kwaśny i słodki oraz działanie lecznicze w przypadku biegunek.
Kapary to pąki krzewu kaparowego, zbierane ręcznie i marynowane w oleju, zalewie solnej lub octowej. Mają pikantny, cierpki smak. Są popularną przyprawą w kuchni włoskiej, zwłaszcza jako dodatek do drobiu, ryb, sosu pomidorowego, sałatek, pizzy i dań pikantnych. Doskonale smakują w połączeniu z oregano, bazylią, czosnkiem, estragonem i marynowanymi oliwkami. Należy jednak unikać duszenia kaparów w wysokich temperaturach, bowiem tracą wówczas swój niepowtarzalny smak.
Sos pomidorowy Sycylijski Bio to produkt gotowy do spożycia. Może być doskonałym dodatkiem do dań grillowanych, kasz, makaronów i ziemniaków, a także kanapek.
dodawanie opinii tylko dla zalogowanych
Brak opinii
powrót