Soczewica czerwona 400g Bio
cena: 9,80 PLN (netto: 9,31 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: TurcjaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.400Masa brutto: 0.410
Cena za jednostkę wagi/objętości: 24.50 PLN
Soczewica jadalna zalicza się do roślin strączkowych. Pochodzi z obszaru Azji środkowo-zachodniej. Uprawiano ją już 2 tysiące lat p.n.e., jej nasiona znaleziono w piramidach egipskich. Była podstawą wyżywienia w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Dziś uprawiana jest w wielu krajach Europy, Azji i w Ameryce Północnej.
Wygląd smacznych i pożywnych nasion zależy od odmiany, w Indiach uprawia się ich aż 50. Soczewica czerwona to obłuszczona soczewica brązowa. Jest dobrym źródłem błonnika (4-5 %) i białka (25%), a w połączeniu z ryżem tworzy komplet aminokwasów. Jest wyjątkowo bogata w potas (955 mg/100 g), zawiera także fosfor (450 mg), magnez (100 mg), żelazo (9 mg) oraz kwas foliowy (więcej niż jakikolwiek inny nieprzetworzony produkt żywnościowy), witaminy A, C i z grupy B.
Medycyna chińska przypisuje jej naturę neutralną i łagodny smak. Ma działać moczopędnie, korzystnie wpływać na serce i krążenie, wzmagać pracę nerek, aktywność i witalność.
Zupa z czerwonej soczewicy wg. Pięciu Przemian
Gorzki – 2 litry wrzątku, szczypta kurkumy
Słodki – marchew i pietruszka
Ostry – seler, por, pieprz
Słony – 1 łyżeczki soli
Kwaśny – bazylia
gotujemy kilka minut i dodajemy dalej:
G – tymianek
Sł – kminek (świetnie się komponuje kmin rzymski), masło
O – czosnek (sporo), czubryca czerwona
Sn – sól
K – przecier pomidorowy (ok. 3 łyżki), bazylia
G – tymianek
Sł – masło i kminek dla udoskonalenia smaku
O – pieprz, czosnek, oregano
Sn – sos sojowy
(źródło: kuchnia-kuchnia.pl)
Brak opinii
powrót