Słonecznik europejski 400g Bio
cena: 8,70 PLN (netto: 8,27 PLN) stara cena: 9,90 PLN
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: Rolnictwo ekologiczneProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.400Masa brutto: 0.410
Cena za jednostkę wagi/objętości: 21.75 PLN
Skład: słonecznik łuskany*.
Słonecznik pochodzi z Ameryki Północnej. Jako pierwsi zaczęli go uprawiać Indianie i wyhodowali różnokolorowe odmiany o ziarnach czarnych, białych, czerwonych i biało-czerwonych. Do Europy roślinę tę przywieźli Hiszpanie, jednak to Rosjanie upowszechnili jej uprawę, głównie za sprawą Piotra Wielkiego. Ortodoksyjny kościół rosyjski zabronił spożywania podczas Wielkiego Postu większości rodzajów olejów, a olej słonecznikowy nie został zakazany.
Ziarna słonecznika to bogactwo wielu cennych składników, 100 g zawiera ponad 30% wielonienasyconych tłuszczów i między innymi 50 mg witaminy E, która chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Słonecznik można jeść pod każdą postacią: na surowo, prażony, jako dodatek do różnego rodzaju potraw oraz jako podstawa past.
Słonecznik pochodzi z Ameryki Północnej. Jako pierwsi zaczęli go uprawiać Indianie i wyhodowali różnokolorowe odmiany o ziarnach czarnych, białych, czerwonych i biało-czerwonych. Do Europy roślinę tę przywieźli Hiszpanie, jednak to Rosjanie upowszechnili jej uprawę, głównie za sprawą Piotra Wielkiego. Ortodoksyjny kościół rosyjski zabronił spożywania podczas Wielkiego Postu większości rodzajów olejów, a olej słonecznikowy nie został zakazany.
Ziarna słonecznika to bogactwo wielu cennych składników, 100 g zawiera ponad 30% wielonienasyconych tłuszczów i między innymi 50 mg witaminy E, która chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Słonecznik można jeść pod każdą postacią: na surowo, prażony, jako dodatek do różnego rodzaju potraw oraz jako podstawa past.
Medycyna chińska przypisuje mu naturę ogrzewającą i smak słodki. Ma działać korzystnie na śledzionę-trzustkę i wzmacniać energię Qi, nawilżać jelita i leczyć zaparcia związane z suchością.
Prażone pestki do posypywania kanapek
pestki dyni
pestki słonecznika
sezam
siemię lniane
Upraż obłuskane pestki na suchej patelni: najpierw dyni i słonecznika, później dodaj sezam i siemię lniane. Mieszaj, żeby się nie przypaliły. Dobrze uprażone mają złotawy kolor i piękny, nieco orzechowy zapach. Doskonałe do posypywania kanapek, potraw z kaszy, ziemniaków i sałatek.
dodawanie opinii tylko dla zalogowanych
Brak opinii
powrót