Sezam biały niełuszczony 300g Bio
cena: 7,90 PLN (netto: 7,51 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: UgandaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.300Masa brutto: 0.310
Cena za jednostkę wagi/objętości: 26.33 PLN
Przypuszcza się, że sezam indyjski pochodzi z Afryki środkowej, ewentualnie z Bliskiego Wschodu. Była to pierwsza roślina, z której pozyskiwano olej. Od wieków uprawiany jest w Afryce i Azji, od dwóch tysięcy lat w Chinach. Pierwsze wzmianki o uprawie pochodzą z Babilonu, gdzie nazywano go „przyprawą bogów”. W starożytności uprawiano go również w Indiach i Azji środkowej oraz Grecji, nie ma natomiast dowodów, że znany był w Egipcie faraonów. Nazwa rośliny wywodzi się z arabskiego słowa „saasim” lub „simsim”.
Ziarna sezamu zawierają prawie 50% tłuszczu, głównie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, 18% białka, dużo cynku i witaminy E, sporo żelaza (14,5 mg). To jedno z najbogatszych źródeł wapnia, w 100 g sezamu zawarte jest aż do 1160 mg tego pierwiastka, i to w korzystnym stosunku do magnezu przypominającym proporcję w mleku kobiety, co ułatwia jego przyswajanie przez organizm ludzki. Dla porównania mleko krowie zawiera 118 mg wapnia, jaja kurze 65 mg, mleko kozie 120 mg, a różne sery od 250 do 850 mg. Ziarna sezamu zawierają ponadto fitosterole, które są roślinnymi sterydami. Niektóre badania wskazują, że obniżają one poziom złego cholesterolu we krwi, chronią przed chorobami serca i zapobiegają nowotworom prostaty. Roztarte ziarno sezamu w połączeniu z ciemnym chlebem tworzy pełnowartościowe białko roślinne (dobre połączenie aminokwasów).
Według medycyny chińskiej sezam należy do żywiołu Ziemi (smak słodki) i ma wspierać pracę żołądka, wątroby, trzustki-śledziony, nerek, płuc i serca. Przypisuje mu się m.in. działanie ogólnie wzmacniające, regulujące miesiączkę, zwiększające produkcję mleka u matek karmiących, a także zwalczanie objawów reumatyzmu.
Aby ułatwić trawienie i poprawić przyswajalność składników odżywczych, ziarno sezamu najlepiej namoczyć na noc, lekko podprażyć na patelni i zmielić tuż przed spożyciem. Można stosować do wszelkich potraw warzywnych, zup, sosów, sałatek, makaronu i ryżu, a także jako dodatek do panierki. Po dodaniu soli otrzymujemy smaczną i wartościową przyprawę zwaną gomasio.
Brak opinii
powrót