Ryż długi brązowy 1kg Bio
cena: 16,80 PLN (netto: 15,96 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: WłochyProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 1.000Masa brutto: 1.010
Cena za jednostkę wagi/objętości: 14.90 PLN
Ryż to rodzaj zboża z rodziny wiechlinowatych. Uprawia się około 20 gatunków. Rośnie w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie. Jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata.
To roślina bogata w składniki odżywcze, zwłaszcza w formie pełnoziarnistej. Na 100 g części jadalnych zawiera ok. 7 g białka; 33 mg wapnia; 250 mg fosforu; 110 mg magnezu; 0,48 mg tiaminy (witamina B1); 0,49 mg witaminy B6; 4,70 mg niacyny (witaminy PP); oraz 1,9 g tłuszczów (nienasyconych – 5%w stosunku do całkowitej ilości uzyskanych z produktu kalorii). Nie zawiera glutenu, dlatego doskonale nadaje się dla osób cierpiących na alergię.
Medycyna chińska przypisuje mu naturę termiczną neutralną i smak słodki; ma wzmacniać śledzionę-trzustkę, działać kojąco na żołądek, oczyszczać z toksyn i wzmacniać energię Qi. Z uwagi na wysoką zawartość witamin z grupy B ryż brązowy ma działać korzystnie na system nerwowy – uspokaja i pomaga zwalczać depresje. Dokładne przeżuwanie garści surowego ryżu brązowego na czczo pomaga usunąć pasożyty przewodu pokarmowego.
Ryż długoziarnisty jest mniej lepki od odmian okrągłych, dlatego nadaje się bardziej dla osób nadmiarowych i na cieplejsze pory roku.
Ryż brązowy długoziarnisty zawdzięcza swoje korzystnie działanie nieusuniętej warstwie otrąb, zawierającej cenne składniki odżywcze (olej przeciwdziałający nadmiarowi cholesterolu, polisacharydy pobudzające odporność i kontrolujące poziom cukru we krwi, gamma-oryzanol wzmacniający krążenie krwi i poprawiający równowagę hormonalną, kwas alfa-lipoidowy wspierający regenerację wątroby, koenzym Q10, lecytyna i inne), na co wskazują liczne badania naukowe. Jedno z takich badań wykazało, że otręby ryżowe mają znaczący wpływ na obniżenie wysokiego poziomu cukru we krwi, co potwierdzałoby zalecenia medycyny wschodnioazjatyckiej, która stosuje pełnoziarnisty ryż do stabilizacji poziomu cukru we krwi, a przez to do leczenia cukrzycy.
1 szkl. brązowego ryżu
¼ szkl. kaszy jaglanej
2½ szkl. wody
¼ łyżeczki soli morskiej
Namocz wszystkie składniki przez noc i gotuj 45–60 minut. Aby uzyskać bardziej orzechowy aromat, kaszę jaglaną możesz zamiast namaczania uprażyć. Również ilość wody możesz dostosować do własnych upodobań, by osiągnąć bardziej sypką lub bardziej kleistą konsystencję. Kaszę jaglaną można też zastąpić kaszą gryczaną, jęczmienną lub słodkim ryżem.
(źródło: P. Pitchford, Odżywianie dla zdrowia)
Brak opinii
powrót