Ryż czerwony 300g Bio
cena: 8,90 PLN (netto: 8,46 PLN) stara cena: 8,10 PLN
do koszyka
Kraj pochodzenia: TajlandiaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.300Masa brutto: 0.310
Cena za jednostkę wagi/objętości: 27.00 PLN
Ryż to rodzaj zboża z rodziny wiechlinowatych. Rośnie w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie; przypuszcza się, że pochodzi z terenów Indii. Do mniej znanych odmian należy ryż czerwony.
Ajurweda uznaje tę odmianę ryżu za najbardziej wartościową, ponieważ jej ziarna nie muszą być polerowane, mają bowiem pokrywę łatwo strawną i przyswajalną, a w niej właśnie kryje się bogactwo składników odżywczych. Według tej starożytnej sztuki spożywanie czerwonego ryżu sprzyja w znacznym stopniu zachowaniu równowagi trzech czynników biologicznych: wat, pit i kaph, które w organizmie człowieka regulują wszystkie funkcje fizjologiczne. A więc odmiana ta ma korzystnie wpływać na wzrok, głos, barwę skóry i trawienie, leczyć chorobliwe pragnienie, duszności, gorączkę, kaszel, owrzodzenia i zatrucia. Ponadto ma zwiększać produkcję komórek rozrodczych tak u kobiet, jak i mężczyzn. Ryżowi czerwonemu Ajurweda przypisuje też ważny wpływ na tworzenie się esencji życiowej, która przenika całe ciało. Z uwagi na to odmiana ta ma decydować o długowieczności, odporności, i wpływać korzystnie na stan mięśni i wielu innych organów, oraz sprawność narządów zmysłów. Zwiększona ilość energii życiowej odżywia organizm i powoduje uczucie zadowolenia.
Ryż czerwony charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem. Ciekawa barwa i smak czynią z niego doskonały składnik sałatek, świetnie komponuje się też z warzywami. Ma przy tym znakomitą konsystencję i nie jest tak kleisty jak ryż biały.
brukselka
1 szkl. ryżu czerwonego
natka pietruszki
czosnek (opcjonalnie)
sos do brukselki:
sos sojowy
olej z oliwek
miso
sok z cytryny lub ocet ryżowy
czosnek
pieprz cayenne
Brukselkę oczyść z brudnych listków i umyj. Większe przetnij na połówki. Ugotuj w wodzie lub w parowarze. Przygotuj sos mieszając wszystkie składniki i polej nim brukselkę; proporcje składników sosu można zmieniać według własnych upodobań kulinarnych, można też dodać syrop klonowy. Gotuj ryż w proporcji 1 szklanka ziarna na 2 szklanki wody przez około 40–45 minut, aż wchłonie całą wodę, a ziarenka popękają. Wymieszaj go z dużą ilością natki pietruszki, ewentualnie dodaj posiekany czosnek.
Brukselkę podaj z ryżem, całość udekoruj cukrową cebulą i polej oliwą.
(źródło: przepisnazdrowie.pl)
Brak opinii
powrót