Ryż czarny 400g Bio
cena: 12,60 PLN (netto: 11,97 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: TajlandiaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.400Masa brutto: 0.410
Cena za jednostkę wagi/objętości: 27.25 PLN
Skład: ryż czarny*.
Ryż to rodzaj zboża z rodziny wiechlinowatych. Rośnie w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie. Jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata, pokarmem, od którego zależy życie milionów. W Japonii wierzono, że sadzonka ryżu jest ucieleśnieniem boga. Do dnia dzisiejszego każdego roku sadzi się ryż i zbiera plony w specjalnej ceremonii. W Tajlandii od starożytności przetrwała tradycja, według której po zakończeniu pory deszczowej król tego kraju osobiście bierze udział w święcie, podczas którego orze pierwszą bruzdę przygotowując pole pod uprawę ryżu.
Ryż to rodzaj zboża z rodziny wiechlinowatych. Rośnie w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie. Jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata, pokarmem, od którego zależy życie milionów. W Japonii wierzono, że sadzonka ryżu jest ucieleśnieniem boga. Do dnia dzisiejszego każdego roku sadzi się ryż i zbiera plony w specjalnej ceremonii. W Tajlandii od starożytności przetrwała tradycja, według której po zakończeniu pory deszczowej król tego kraju osobiście bierze udział w święcie, podczas którego orze pierwszą bruzdę przygotowując pole pod uprawę ryżu.
Uprawia się około 20 odmian ryżu. Do mniej znanych należą ryż czarny (np. czarny ryż indonezyjski), czerwony (np. czerwony ryż Camargue), żółty (np. żółty słodki ryż Mochi) oraz zielony (np. ryż Aplati).
Ryż czarny pozbawiony jest jedynie niejadalnej łuski, a charakterystyczny ciemny kolor nadaje mu nieusunięta warstwa otrębów, bogata w minerały i witaminy (szczególnie grupy B). Zalicza się do odmian kleistych. Powszechnie używany jest w Tajlandii i na Filipinach, wykorzystuje się go tam do przyrządzania deserów, w szczególności w połączeniu z mlekiem kokosowym. Chińczycy wierzą, że spożywanie czarnego ryżu poprawia kolor włosów oraz zabezpiecza je przed siwieniem.
Sałatka z czarnego ryżu
1 szkl. czarnego ryżu
4 szkl. bulionu
3 łyżki oliwy
duża czerwona papryka
¾ szkl. orzechów nerkowca
mała czerwona cebula i trochę dymki
sos:
3 łyżki octu ryżowego albo jabłkowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju sezamowego
1 zmiażdżony ząbek czosnku
Ryż ugotuj w bulionie do miękkości. Na oliwie podsmaż drobno pokrojoną paprykę, przez ok. 5 minut. Następnie dodaj do niej posiekane cebule, a także orzechy. Podsmażaj dotąd, aż orzechy zaczną brązowieć. Zdejmij z ognia i wymieszaj z ryżem. Polej sosem.
(źródło: pomarancza.blox.pl)
1 szkl. czarnego ryżu
4 szkl. bulionu
3 łyżki oliwy
duża czerwona papryka
¾ szkl. orzechów nerkowca
mała czerwona cebula i trochę dymki
sos:
3 łyżki octu ryżowego albo jabłkowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju sezamowego
1 zmiażdżony ząbek czosnku
Ryż ugotuj w bulionie do miękkości. Na oliwie podsmaż drobno pokrojoną paprykę, przez ok. 5 minut. Następnie dodaj do niej posiekane cebule, a także orzechy. Podsmażaj dotąd, aż orzechy zaczną brązowieć. Zdejmij z ognia i wymieszaj z ryżem. Polej sosem.
(źródło: pomarancza.blox.pl)
dodawanie opinii tylko dla zalogowanych
Brak opinii
powrót