Ryż Basmati brązowy 1kg Bio
cena: 18,60 PLN (netto: 17,67 PLN) stara cena: 19,70 PLN
do koszyka
Kraj pochodzenia: IndieProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 1.000Masa brutto: 1.010
Cena za jednostkę wagi/objętości: 18.60 PLN
Ryż to zboże z rodziny wiechlinowatych. Obecnie uprawia się około 20 gatunków. Rośnie w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie. Jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata. Według mitu, człowiek poznał ryż dzięki dzikiemu zwierzęciu. Długi okres ulew i powodzi doprowadził do zniszczenia wszystkich upraw i zmusił ludzi do polowania na zwierzęta. Pewnego razu do ludzi podbiegł dziki pies. Zobaczyli, że do jego ogona przyczepiło się kilka żółtych ziaren. Pełni wdzięczności nie zrobili psu krzywdy, natomiast ziarna z jego ogona zasiali i w ten sposób zapoczątkowali uprawę ryżu.
Odmiana Basmati uważana jest za najszlachetniejszą na świecie. Jej nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza „pachnący”. Uprawiana jest u podnóży Himalajów na terenie Indii i Pakistanu. Panujące tam specyficzne warunki klimatyczne i żyzna gleba obdarzyły ją niepowtarzalnym aromatem i smakiem. Ziarna ma dłuższe i węższe od ziaren pozostałych odmian ryżu.
To roślina bogata w składniki odżywcze, zwłaszcza w formie pełnoziarnistej. Na 100 g części jadalnych zawiera ok. 7 g białka; 33 mg wapnia; 250 mg fosforu; 110 mg magnezu; 0,48 mg tiaminy (witamina B1); 0,49 mg witaminy B6; 4,70 mg niacyny (witaminy PP); oraz 1,9 g tłuszczów (nienasyconych – 5%w stosunku do całkowitej ilości uzyskanych z produktu kalorii). Nie zawiera glutenu, dlatego doskonale nadaje się dla osób cierpiących na alergię.
Medycyna chińska przypisuje mu naturę termiczną neutralną i smak słodki; ma wzmacniać śledzionę-trzustkę, działać kojąco na żołądek, oczyszczać z toksyn i wzmacniać energię Qi. Z uwagi na wysoką zawartość witamin z grupy B ryż brązowy ma działać korzystnie na system nerwowy – uspokaja i pomaga zwalczać depresje. Ryż basmati uznaje za delikatniejszy od innych odmian, dlatego wykorzystuje go do leczenia stanów wilgoci, nadwagi i innych form zastoju. Korzystnie działanie mają mieć zwłaszcza cenne składniki odżywcze zawarte w nieusuniętej warstwie otrąb (olej przeciwdziałający nadmiarowi cholesterolu, polisacharydy pobudzające odporność i kontrolujące poziom cukru we krwi, gamma-oryzanol wzmacniający krążenie krwi i poprawiający równowagę hormonalną, kwas alfa-lipoidowy wspierający regenerację wątroby, koenzym Q10, lecytyna i inne).
4 szkl. ugotowanego ryżu
1 łyżeczka oleju
½ szkl. marchewki pokrojonej w kostkę
1 posiekana zielona cebulka
1-2 łyżki sosu sojowego
Cebulkę podsmażaj na oleju przez 2 minuty. Dodaj marchew i smaż prze kolejne 3 minuty. Na wierzch nasyp ryżu i podlej wodą. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj sos sojowy i gotuj kolejne 5 minut. Zamieszaj i podaj.
Brak opinii
powrót