Ryż Basmati biały 500g Bio
cena: 10,80 PLN (netto: 10,26 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: IndieProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.500Masa brutto: 0.502
Cena za jednostkę wagi/objętości: 21.60 PLN
Ryż to zboże z rodziny wiechlinowatych. Obecnie uprawia się około 20 gatunków. Rośnie w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie. Jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata. Według mitu, człowiek poznał ryż dzięki dzikiemu zwierzęciu. Długi okres ulew i powodzi doprowadził do zniszczenia wszystkich upraw i zmusił ludzi do polowania na zwierzęta. Pewnego razu do ludzi podbiegł dziki pies. Zobaczyli, że do jego ogona przyczepiło się kilka żółtych ziaren. Pełni wdzięczności nie zrobili psu krzywdy, natomiast ziarna z jego ogona zasiali i w ten sposób zapoczątkowali uprawę ryżu.
Odmiana Basmati uważana jest za najszlachetniejszą na świecie. Jej nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza „pachnący”. Uprawiana jest u podnóży Himalajów na terenie Indii i Pakistanu. Panujące tam specyficzne warunki klimatyczne i żyzna gleba obdarzyły ją niepowtarzalnym aromatem i smakiem. Ziarna ma dłuższe i węższe od ziaren pozostałych odmian ryżu. Biały ryż basmati przed ostatecznym oczyszczeniem z okrywających ziarno osłonek poddawany jest gotowaniu na parze, dzięki czemu niewielka, ale bardzo cenna część witamin i minerałów zostaje wchłonięta do wnętrza.
Ryż jest rośliną bogatą w składniki odżywcze, zwłaszcza w formie pełnoziarnistej. Na 100 g części jadalnych zawiera ok. 7 g białka; 33 mg wapnia; 250 mg fosforu; 110 mg magnezu; 0,48 mg tiaminy (witamina B1); 0,49 mg witaminy B6; 4,70 mg niacyny (witaminy PP); oraz 1,9 g tłuszczów (nienasyconych – 5%w stosunku do całkowitej ilości uzyskanych z produktu kalorii). Nie zawiera glutenu, dlatego doskonale nadaje się dla osób cierpiących na alergię.
Medycyna chińska przypisuje mu naturę termiczną neutralną i smak słodki; ma wzmacniać śledzionę-trzustkę, działać kojąco na żołądek, oczyszczać z toksyn i wzmacniać energię Qi. Ryż basmati uznaje za delikatniejszy od innych odmian, dlatego wykorzystuje go do leczenia stanów wilgoci, nadwagi i innych form zastoju.
1 szkl. ryżu basmati
2 szkl. wody
1 łyżeczka soli, minimalnie wypukła
1 szczodra łyżka masła (max. 1/6 kostki)
Wypłucz ryż na sicie pod zimną, bieżącą wodą. Wsyp do garnka, zalej wodą, dodaj sól, zamieszaj i gotuj bez przykrycia na dość dużym ogniu. Uwaga: od teraz ryżu już w ogóle nie mieszaj. Nie przypali się.
Przykręć gaz, kiedy poziom wody zrówna się z poziomem ryżu. Na wierzchu połóż kawałki masła (rozłóż w miarę równomiernie). Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 6 minut. Wychodzi lekko kleisty.
(źródło: puszka.pl)
Brak opinii
powrót