Rodzynka koryncka 100g Bio
cena: 6,30 PLN (netto: 5,80 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: TurcjaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.100Masa brutto: 0.100
Cena za jednostkę wagi/objętości: 63.00 PLN
Egipcjanie jako pierwsi odkryli zalety winogron suszonych na słońcu. Starożytni Rzymianie traktowali rodzynki wyjątkowo, ówcześni medycy przepisywali je jako panaceum na wszystkie dolegliwości, począwszy od zatrucia grzybami, a skończywszy na schorzeniach wieku podeszłego.
Rodzynki korynckie, inaczej koryntki, to odmiana drobnych, bezpestkowych winogron uprawianych w Grecji, w rejonie Zatoki Korynckiej. Ciemnofioletowe grona suszone są metodą tradycyjną – na słońcu, nie siarkowane i nie zabezpieczane olejem mineralnym. Z uwagi na wysoką zawartość cukrów (głównie fruktoza) charakteryzuje je bardzo słodki smak. Posiadają wiele cennych składników odżywczych, m.in. żelazo, potas, cynk, magnez, witaminy C, E i z grupy B, oraz związki mineralne i antyoksydanty. Grecka medycyna ludowa przypisuje im działanie oczyszczające krew i korzystny wpływ na serce.
Żył raz pewien zły rolnik z Koryntu
co winogron nie lubił do szczętu
Wsypał wszystkie do skrzynki
Lecz mu wyszły rodzynki
Dobry skutek kiepskiego konceptu!
Sałatka z pora
por
1/2 jabłka
1 łyżeczka rodzynek
2 łyżeczki oliwy
sok z cytryny
sól
Por pokrój w krążki, jabłko w kostkę. Por, jabłko i rodzynki wymieszaj z oliwą i sokiem z cytryny, posól do smaku.
Brak opinii
powrót